Boeren reizen af voor protest

Kosten melkproductie 6,3 procent gestegen

8 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Uit een studie van de European Milk Board en de Duitse Organisatie van Melkproducenten (MEG) blijkt dat de kloof tussen de opbrengsten en de productiekosten van melk groeit. In vergelijking met 2009 zijn de onkosten met 6,3 procent gestegen, zo meldt Agrar Heute.

Om de stijgende productiekosten van melk te berekenen, heeft de MEG een productiekostenindex samengesteld. Hieruit blijkt dat de onkosten van melk met 6,3 procent zijn gestegen ten opzichte van basisjaar 2009. Alleen al in 2012 namen de kosten van een kilo melk toe van 40,75 eurocent, naar 43,22 eurocent, waarbij de voerkosten de grootste boosdoener zijn.

De studie heeft verder berekend dat het produceren van een kilo melk in Duitsland ongeveer 50 cent per kilo kost. Hiertegenover staat een gemiddelde melkprijs van 33 cent per kilo. Hierdoor heeft de MEG De opbrengst/kostenratio vastgesteld op 0,75. Dit betekend dat Duitse melkveehouders te maken hadden met te krappe opbrengsten.

In Groot-Brittannië leidt deze ontwikkeling tot grote onrust. Volgens Farmers Weekly reizen deze week honderden melkveehouders uit verschillende Europese landen met trekkers af naar Beieren om te protesteren tegen de negatieve ontwikkelingen. Daarnaast eisen de melkveehouders meer flexibiliteit in de productieketen. Volgens de boeren speelt de Duitse overheid een leidende rol in het voorkomen van soepelere wetgeving. De protestanten zeggen dat dit de toekomst van de Europese melkproductie op het spel zet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden