Over maart hogere melkprijs

Duitsers melken quotum net niet vol

25 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Duitse melkveehouders zijn er volgens de berekeningen van het AMI niet in geslaagd het quotum vol te melken, hoewel het verschil maar miniem is. Over maart namen de melkprijzen verder toe, maar dit heeft de melkproductie niet geholpen. Die loopt nog steeds achter

Over het lopende quotumjaar 2012/13 heeft er zoals de zaken er nu voorstaan geen quotumoverschrijding plaatsgevonden in Duitsland. Uit de berekeningen van het AMI en de ZMB blijkt dat de quotumbenutting over seizoen 2012 uitkomt op 99,8 procent. Daarmee is de melkaanvoer minder strek toegenomen dan de quotumverhoging van 1 procent.  Het jaar ervoor werd het quotum met 0,1 procent minimaal overschreden.

Wel merken de instanties op dat door de vetcorrectie en het minieme verschil met de quotumruimte het niet honderd procent zeker is dat dit klopt. Alle landen van de EU samen hebben opnieuw een kleiner aandeel van het quotum benut. De meeste Oost-Europese landen slaagde er in een groter deel van het quotum te benutten. Alleen in Oostenrijk en Denemarken is het quotum overschreden. Wat de eindstand in Polen is moet nog afgewacht worden. Daar trapte boeren de laatste maand op de rem om overschrijding te voorkomen.

Over de tweede week van april leverde de Duitse boeren weer 0,5 procent meer melk aan dan in de voorgaande week. De achterstand in vergelijking tot vorig jaar neemt toe tot 2,8 procent. In Frankrijk loopt de melkaanvoer nog altijd 7,9 procent achter.

Over maart steeg de gemiddelde melkprijs naar 33,80 euro bij 4,0 procent vet en 3,4 procent eiwit.  Alleen in Noordrijn-Westfalen daalde de melkprijs naar 33,40 euro, tegenover 34,04 euro over de maand ervoor. In de overige deelstaten bleef de melkprijs stabiel of daalde deze. De grootste prijsstijging werd met 0,50 euro zichtbaar in Baden- Wurttemberg, hoewel Thuringen met 35,40 euro de hoogste melkprijs betaald.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

AMI
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden