Ook prijsopdrijvend effect

Dierrechten remmen mestverwerking

14 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Hoewel duidelijkheid omtrent dierrechten nog ontbreekt zijn accountants al wel aan het kijken naar de gevolgen van een dergelijk systeem. Alfa concludeert hierbij dat het een rem betekent voor de mestverwerking, maar ook dat dierrechten mestverwerking duurder maken. Dat meldt Alfa in het rapport Cijfers die spreken.

Pas eind 2013 wordt duidelijk of melkveehouders na 2015 te maken krijgen met een systeem van koerechten of niet. Bepalend hiervoor is de vraag of het de sector lukt om de mestverwerking succesvol te organiseren. Hoewel LTO al meerdere keren benadrukt heeft er vertrouwen in te hebben dat de sector de gestelde doelen gaat halen sorteren adviseurs en accountants nu al voor op mogelijke koerechten.

Alfa stelt hierbij: "investeren in dierrechten heeft als consequentie dat oplossingen voor mestverwerking weer langer op zich laten wachten." Dit als logisch gevolg van de aankoop van dierrechten die eerst moeten worden terugverdiend.

Over mogelijke prijzen van dierrechten zijn verschillende theorieën. Vaststaat dat de periode waarvoor dierrechten gaan gelden hierbij bepalend zijn. Zo correspondeert een quotumprijs van 40 euro per kg vet met een bedrag van ongeveer 14.000 euro per koerecht, terwijl een quotumprijs van 18 euro meer in lijn ligt met 6.650 euro. Bij de laatste waarde is uitgegaan van een looptijd van vijf jaar. Een korte looptijd van dierrechten kan worden ingevoerd wanneer ze alleen ingezet worden voor een overbruggingsperiode tot mestverwerking werkt.

Ook zorgt het prijskaartje van het bestaand systeem- dierrechten- ervoor dat het prijskaartje van mestverwerking eveneens duurder wordt. Dat wil niet zeggen dat het mestverwerkingsysteem duurder wordt maar de kosten toenemen doordat dierrechten duurder worden of nog niet zijn terugverdiend.

Geld betalen voor dierrechten wordt daarom door het accountantsbureau als een verlies gezien, omdat het geld beter geïnvesteerd kan worden in "duurzame oplossingen zoals mestverwerking."

Of er dierrechten komen of niet Nederlandse melkveehouders gaan gewoon door met het uitbreiden van de kudde. "De huidige hoge veeprijzen duiden erop dat er wordt gestuurd op verdere uitbreiding van de veestapel.´ Wanneer de melkprijs op peil blijft, het krachtvoer niet duurder wordt en het gras van goede kwaliteit is betekent dit een toename van de melkproductie. In het verlengde signaleert Alfa een goede vraag naar koop- en leasemelk.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Armin 14 Mei 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10826311/Dierrechten-remmen-mestverwerking]Dierrechten remmen mestverwerking[/url]
Misschien een domme opmerking, maar als je de dierrechten goed geregeld hebt, ben je verder toch geen andere maatregelen nodig??
In de varkens en pluimveesector werkt het dierrechten verhaal goed genoeg.
Het is makkelijk ondanks deze rechten kunnen de varkenshouders goed concurreren met de rest van Europa.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden