Een beter kwaliteit drinkwater voor koeien kan zich vertalen in een hogere melkproductie en een betere diergezondheid, zo blijkt uit een nieuwe studie van Penn State"s College voor Landbouw wetenschap.
Ongeveer een kwart van de melkveehouders in Pennsylvanie had tenminste een probleem met de waterkwaliteit. Dit zorgde voor een gemiddeld productieverlies van 10 procent. Onderzoeker Bryan Swistock laat weten dat water wel onderzocht wordt op bacteriën, maar vaak niet op zout, metaal, en andere stoffen die de resultaten van koeien kunnen beïnvloeden.
De onderzoeker claimt zelfs dat problemen bij de prestaties van de veestapel te wijten zijn aan nitraat, magnesium, calcium, stikstof, natrium, koper en andere stoffen in het water. Aan het onderzoek deden 240 melkveehouders mee, waarbij 18.000 koeien betrokken waren met een gemiddelde melkproductie van 9,07 tot 40,8 kg melk per dag.
Over het geheel had 26 procent van de bedrijven een of meerdere problemen met het water. Geen van de bedrijven met een melkproductie van 34 kg melk of meer per dag had problemen met water. Echter bedrijven met een productie onder de 22 kg melk per dag hadden tenminste een probleem met water. Slechts 3 procent van de bedrijven had watermeters om de waterconsumptie van de kudde te meten. Door het ontbreken van meters is het lastig om te bepalen of koeien door smaken of geuren minder water drinken.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.