Weinig voorraad

Melkpoeder houdt vast aan hoge prijzen

31 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness

Na een paar wat mindere weken is er nu toch weer een warme belangstelling voor magere melkpoeder. Zowel vanuit landen in de EU als vanuit derde landen komt er vraag. Ondertussen laat de prijs van volle melkpoeder een grote bandbreedte zien en is boter weer wat vaster.

Het is kiezen tussen de productie van magere melkpoeder en boter en de productie van volle melkpoeder. Volle melkpoeder produceren blijkt alleen bij een prijsniveau van ongeveer 3.600 euro per ton een goede keus te zijn, maar dat is een niveau wat alleen gehaald wordt middels de export. Onder andere bij de Onil-tender vanuit Algerije zijn deze prijzen de inzet.

In andere gevallen ligt het prijsniveau van volle melkpoeder tussen de 3.450 en 3.600 euro per ton, oftewel 4.468,44 tot 4.662,72 dollar. Wat inhoudt dat de Europese prijs in lijn ligt met de huidige Nieuw-Zeelandse notering, maar dat de Amerikaanse notering daar ruim onder ligt.

Wanneer de onderkant van de prijs voor volle melkpoeder wordt geboden blijkt de productie van magere melkpoeder, 3.000 - 3.100 euro per ton, in combinatie met boter interessanter. Boter bevindt zich rond de 4.050 euro per ton, hoewel er ook vrachten weg zijn gegaan tegen lagere prijzen.

Bij magere melkpoeder heerste de afgelopen weken even een wat minder sentiment, maar dat was vooral het gevolg van de zeer snelle prijsstijging. Ondertussen is de markt gewend geraakt aan de prijs, dit in combinatie met een kleine prijscorrectie, en vindt magere melkpoeder weer zijn weg. De vraag komt zowel vanuit derde landen als vanuit Europese bestemmingen, zo meldt de handel.

Nog altijd drukt de melkaanvoer een stevige stempel op de markt. Sinds twee weken is er bijvoorbeeld weer voorzichtig wat voorraadopbouw, maar voor die tijd was het lastig om orders in te vullen. De komende tijd kan de melkstroom, nu alweer dalende, voor wat lucht zorgen. Na de zomer komt Oceanië weer in de markt en is het afwachten wat voor effect de droogte en de winter gehad hebben op de melkproductie. Toch zorgt het gegeven dat veel spelers kort gedekt zijn en de goede vraag voor wat vertrouwen in de markt.    

Bij feed liggen de kaarten net even anders. Bijvoorbeeld kalverhouders hebben te maken met dalende vleesprijzen en een nog altijd stevige voerprijs, waardoor die terughoudend zijn met het aankopen van magere melkpoeder en wei. Magere mekpoeder feed, 2.950 euro per ton, is echter ook maar beperkt beschikbaar. Deze worden aangevuld met afgekeurde partijen voor babyvoeding.

De situatie bij wei is net even anders door de hoge kaasproductie. Dit maakt dat er voldoende beschikbaar is en zet wei op 975 euro per ton. Concurrentie op de wereldmarkt komt vanuit de Amerikaanse hoek. Product uit Polen is vaak nog net even te duur en ze kunnen het product goed kwijt aan derde landen. Deze week was bovendien in onder meer Polen een gebroken week door een katholiek feestdag. 

Alles bij elkaar zijn de vooruitzichten voor food goed. Een dalende melkaanvoer in combinatie met voldoende vraag houden de prijzen op niveau. Bij feed is het afwachten wat de vleesprijzen en voerprijzen gaan doen.   

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden