FrieslandCampina op plaats 8

Belgische en Ierse melk over april het duurst

7 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

Zonder de seizoenstoeslag zou FrieslandCampina na de Finnen en de Italianen over april het meeste melkgeld betaald hebben, maar de heffing ter waarde van 2,30 zet ze nu op een achtste plaats. Het zijn de Belgen en de Ieren die plaats 3 en 4 bezetten. De gemiddelde melkprijs over april betaald door de Europese zuivelaars komt uit op 34,16 euro per 100 kg melk, zo blijkt uit de LTO Melkprijsvergelijking.  

Hameenlinnan Osuusmeijeri betaalt ondanks een heffing van 1,94 euro over april met 40,79 euro per 100 kg melk, bij 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit, het meeste voor de melk. Na de Finnen volgen gewoontegetrouw de Italianen met 40,24 euro. 

Op drie komt in deze melkprijsvergelijking Milcobel met 35,84 euro per 100 kg melk. Het Ierse Glanbia (35,04 euro) komt op de vierde plaats op de voet gevolgd door Kerry met 34,98 euro. De eerste Nederlandse melkverwerker komt op plaats acht. Dit is FrieslandCampina met 33,64 euro. FrieslandCampina kent net zoals Osuusmeijeri en Dairy Crest een seizoensheffing. 

DOC Kaas betaalt 41 cent minder, maar komt daardoor meteen twee plaatsen lager uit. Het minste melkgeld betaalt het Franse Lactalis met 30,59 euro. Het waren dan ook de Franse zuivelaars die over deze maand de melkprijs verlaagde. Alles bij elkaar betaalde de Europese zuivelaars gemiddeld 34,16 euro. "Dit gemiddelde is de hoogste april melkprijs sinds 1999". Voor 1999 was er nog geen prijsvergelijking.

De zuivelaars buiten Europa betaald op volgorde: Emmi 44,93 euro, de Verenigde Staten 33,33 euro en Fonterra 30,33 euro.

Bij het rollende jaargemiddelde over de laatste 12 maanden doet FrieslandCampina het beter. Hoewel het de zuivelaar niet lukt om net zoals de Finnen, Italianen en de Zwitsers meer dan 40 euro te betalen, komt de grootste melkverkoper van Nederland samen met Dairy Crest met een gemiddelde van 35,36 euro nog wel op een bescheiden vierde plaats.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden