Derde niet uit problemen

Situatie Deense melkveehouder verbeterd

1 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel de economische situatie van Deense melkveehouders gemiddeld genomen is verbeterd, bestaan er grote verschillen in de lokale melkproductie tussen de beste en zwakkere bedrijven. Dat blijkt uit cijfers van de Deens brancheorganisatie Landburg en Fødevarer (L&F). 

Eind juni berichtte de organisatie over een stijging van de gemiddelde bedrijfsopbrengsten. In 2011 ging het om een gemiddelde omzet van 750.000 Deense Kronen (100.552 euro), maar dat nam in 2012 toe naar 830.000 Deense Kronen (111.278 euro). 

De goede prestaties kunnen volgens de woordvoerder van L&F worden toegeschreven aan relatief hogere prijzen voor melk en melkproducten en lage rentes voor investerings- en liquiditeitskredieten. Doordat er op dit vlak de afgelopen maanden weinig veranderde, verwacht de brancheorganisatie ook voor het lopende jaar goede resultaten. 

De Deense melkveebedrijven bereiken in 2012 met 365.000 Deense Kronen (49.000 euro) zelfs het beste netto resultaat sinds 2007. Toch is ook nog steeds ongeveer een derde van de melkveebedrijven niet uit de rode cijfers, omdat zij kampen met een zware schuldenlast.

Door de huidige lage rente komen er minder bedrijven in acute solvabiliteitsproblemen. Met het oog op een mogelijke verandering in de rente is echter op de middellange termijn een stijgende melkprijs en een vermindering van het vreemde vermogen nodig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden