Anders dan bij vleesvee en vleeskalveren betekent uitbreiding van bedrijven in de melkveehouderij geen afname van de arbeid. Tot ongeveer 2009 daalde de hoeveelheid werk op melkveebedrijven mee met de afname van de bedrijven, maar sindsdien blijven de arbeidsjaareenheden stabiel.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geeft aan dat een gemiddeld melkveebedrijf over 2012 48 hectare cultuurgrond telde en 144 runderen. Het gemiddelde aantal koeien in productie op een bedrijf werd eerder door het Productschap Zuivel (PZ) op 79 neergezet, waarmee het aantal stuks droog vee, jongvee, kalveren en stieren uitkomt op gemiddeld 65.
Hier ligt waarschijnlijk ook de verklaring voor het feit dat de arbeidsjaareenheden na 2009 niet meer afgenomen zijn, terwijl bedrijven wel steeds groter werden. Zowel als het gaat om de veestapel als over het areaal cultuurgrond.
Alles bij elkaar werden over 2012 met een arbeidsjaareenheid 24 hectare grond bewerkt en 71 runderen verzorgd. Hiermee werd een standaardopbrengst van 132 duizend euro gegenereerd. Meer dan het dubbele werd gehaald in de vleeskalverenhouderij. Daar werd over 2012 met een arbeidsjaareenheid een opbrengst gehaald van 301 duizend euro. Dit door het bewerken van 9,2 hectare grond en het verzorgen van 363 runderen. Achteraan komt de vleesveesector met een opbrengst van 123 duizend euro, middels de bewerking van 22 hectare grond en de verzorging van 80 runderen.
Bij vleesvee daalt de arbeid mee met de groei van de bedrijven. Hetzelfde geldt voor vleeskalveren. Het enige opmerkelijke van deze sector is dat de hoeveelheid cultuurgrond per bedrijf toeneemt en deze weer bijna gelijk is aan 2005. Na 2005 kende de bedrijven een sterke afname van de hoeveelheid cultuurgrond.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.