Zes ton beschikbaar

Methaanuitstoot koe wordt groots aangepakt

18 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness

De methaanuitstoot door koeien staat in Europa zo hoog op de agenda dat de Europese Commissie zes ton beschikbaar stelt voor kennisuitwisseling. Dit stelt 50 onderzoekers uit 17 EU landen in staat om samen te gaan werken. De landen afzonderlijk waren al bezig met het onderwerp.

In de 17 betrokken Europese landen "wordt al gewerkt aan betrouwbare methoden om de uitstoot van methaan bij koeien te meten. Die kennis wordt nu gebundeld", meldt Yvette de haas, van Wageningen UR Livestock Research.

De onderzoekers gaan, samen in Methagene, aan de slag met het opstellen van protocollen om methaan te meten, maar ook op zoek naar indicatoren die makkelijker en goedkoper te meten zijn. Het einddoel is een hoog productieve koe die net zo gezond is als de huidige koe maar minder broeikasgassen uitstoot.

De Europese Commissie stelde op verzoek van De Haas en Jan Lassen, een Deense collega, voor vier jaar, vanaf oktober 2013 zes ton beschikbaar.  Dit is nodig om dat er voor een betrouwbare makkelijke methodiek data nodig is van 10.000 tot 15.000 melkkoeien. "Als we de huidige data van alle landen nu bij elkaar in een database zetten, hebben we informatie van ongeveer 6.000 koeien."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden