Flexibele melkrobot

Robot-dubbelbox komt steeds meer in de mode

1 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness

Automatische melksystemen zorgden over de eerste helft van 2013 voor het meeste werk. Werk wat veroorzaakt wordt doordat systemen een update nodig hebben of doordat melkveehouders kiezen voor de installatie van een dubbelbox. Een systeem wat meer flexibiliteit geeft.

Met het groter worden van de melkveestapel en het einde van het melkquotum in zicht worden flexibiliteit en arbeid steeds belangrijker voor melkveehouders. Een trend die zich eveneens doorzet bij de melkinstallaties. "Bij de arbeidsinvulling wordt steeds meer gekeken naar ontwikkelingen die passend zijn in het gezin", zegt Peter Huijsmans, directeur van de Stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties (KOM).  

Zo schetst Huijsmans dat bij het melken van 200 tot 300 koeien er gekozen kan worden van een robot. "Automatisering gaat dan verder en breidt zich uit tot voeren en mest. Met een beperkte arbeidsinzet kunnen dan koeien gemolken worden." Aan de andere kant kan er gekozen worden voor de inzet van een of twee medewerkers. "Die kunnen voor meerdere zaken ingezet worden en passen bij een carrousel melkstal of zij- aan zijmelkstal." Bij het werken met medewerkers lukt het de melkveehouder zo nu en dan om echt afstand van het bedrijf te nemen, iets wat bij een robot niet het geval is.

Dat automatische melksystemen mateloos populair zijn kwam al naar voren uit de halfjaarcijfers van het KOM. Zo steeg het aantal met ruim 4 procent en was er ook veel activiteit waar te nemen rondom de installaties. "De installaties staan alweer tien tot vijftien jaar in het veld, waardoor je niet ontkomt aan updates en vervangingen."

Gemiddeld kan een robot tussen de 55 en 70 koeien melken, waarbij 60 door Huijsmans omschreven wordt als een "mooi" aantal voor een box. De trend is echter dat er steeds meer dubbelboxen komen, waarmee melkveehouders flexibeler worden. "De stappen voor uitbreiding van de kudde worden dan iets kleiner." Huijsmans signaleert dat ook Lely met zijn A4 mee gaat in deze ontwikkeling. 

Hoewel de populariteit van robotmelken groeit legt de tandemmelkstal het af wanneer de veestapel groter wordt. "Het zijn geen stallen voor de toekomst." Huijsmans legt uit dat de stallen qua tijd efficiëntie en looplijnen niet de meest gunstige zijn. Toch zijn er nog altijd melkveehouders die de voorkeur geven aan deze stallen. 

Een snelle daling wordt gezien bij de grupstallen. In tien jaar tijd daalde dat aantal van ongeveer 4.000 naar 1.620. "Het is een stal waar je in principe met niet te veel kosten in kunt blijven doorgaan. Veel veehouders die geen uitbreidingsplannen hebben kunnen daar hun werk met een eigen invulling doorzetten." Het gaat dan vaak om een veestapel van veertig tot zestig koeien. Degene die er mee werken zijn veelal de oudere melkveehouders. "Het zijn geen potentiele klanten naar de toekomst toe."

Het prijskaartje voor een melkstal is de laatste jaren flink opgelopen, waardoor de vraag opkomt of melkveehouders nog wel geld kunnen vinden om in een nieuwe melkstal te steken. "De financiering is moeilijker geworden", beaamt Huijsmans. ´De bank is kritischer geworden, maar met een goed bedrijfsplan kan er nog veel.´ Hij geeft aan dat de melkprijs stabiel is en de vraag naar melk in de toekomst alleen maar blijft toenemen. Wel moet gewaakt worden voor een niet al te hoge kostprijs. ´De melkveehouderij ligt niet stil.´  

     

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Jaarcijfers 2023

Lely tempert verwachting door melkprijs en rente

Achtergrond Jubileum

Lely na 75 jaar nog lang niet uitgeïnnoveerd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden