Sector weerbaarder maken

Schotten zetten in op 50 procent meer melk

18 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Schotse regering heeft zijn strategie voor de zuivelindustrie bekend gemaakt. De komende 10 tot 12 jaar willen ze de melkproductie met 50 procent verhogen. Dat laat de melkaanvoer uitkomen op 1,6 miljard liter melk.  Zowel de boeren als de zuivelbedrijven grijpen de marktgedreven groei aan.

De strategie wordt gepresenteerd op een tijdstip dat meer Europese lidstaten een zienswijze voor het postquotumtijdperk naar buiten brengen. De Schotten willen de reputatie van de sector gaan gebruiken om in het binnenland meer klanten te werven, maar vooral in overzeese gebieden willen ze meer producten aan de man gaan brengen. 

Het rapport richtte zich niet op de problemen waarmee de melkveehouders te maken hebben, maar op de kansen die er liggen voor de sector. Zo geven de Schotten aan dat ze de beschikking hebben over een klimaat wat ideaal is voor een op grasland gebaseerde melkveehouderij. "Een extra pluspunt is ons schone milieu."

Er zit echter een grote maar aan de ambitieuze plannen. Er moet allereerst een sterke leider gevonden worden om de sector aan te gaan sturen. Tevens moet er een Scottish Dairy Growth Board ingesteld worden.

Nu wordt  92 procent van de Schotse zuivelproductie afgezet op de Britse markt. Door de focus te gaan verleggen naar de export wordt de sector minder kwetsbaar voor de grillen van een handjevol grote Britse afnemers. Hierbij wordt ingezet op de ontwikkeling van nieuwe gezondheid gerelateerde producten. De grote volumemarkten laten ze links liggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Schotland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden