Grasland ligt er zielig bij

Melkveehouders VS geplaagd door droogte

24 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

In Minnesota, buurstaat van Wisconsin en de tweede zuivelstaat van de VS, liggen de graslanden er treurig bij. De velden zijn verdroogd terwijl er tekorten aan hooi zijn en de voerkosten toenemen, zo meldt The Star Tribune. 

Normaal struinen rond deze tijd de koeien rond in het weiland, de meest goedkope vorm van melk produceren, maar een groot deel van het graslandareaal in Minnesota is verschrompeld door droog weer. Uit de gegevens van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) blijkt dat 51 porcent van het areaal in slechte tot zeer slechte staat is. Slechts 19 procent verkeert in goede conditie.

In Wisconsin zijn de cijfers nog minder florissant. Daar is 58 procent van het areaal in slechte tot zeer slechte staat en slechts 13 procent in goede conditie. Terwijl in de nummer 1 zuivelstaat Californië al het grasland in slechte tot zeer slechte staat verkeert. Alleen in het aan de kust gelegen New York bevindt 84 procent van het grasland zich in goede tot zeer goede conditie.

Grofweg kan gezegd worden dat de staten aan de oostkust als enige te maken hebben met een goede grasgroei. Hoe verder van de oostkust hoe slechter de conditie van het grasland.

Gras heeft kortere wortels dan mais, en sojabonen, waardoor het gevoeliger is voor droogte. Wanneer het grasland verdroogt moeten de melkveehouders al in de zomer beginnen met het voeren van hooi, in plaats van in de winter. Wanneer er vroeg begonnen wordt met het voeren van hooi is er 5 tot 6 ton nodig om de dieren door de winter te trekken in plaats van het normale volume van 4 ton. Echter dit is de tweede, droge zomer op rij In Minnesota waardoor voorraden uitgeput beginnen te raken.

Daar komt nog eens bij dat hooiverkopers minder aanbod hebben, doordat boeren het land zijn gaan inzetten voor de teelt van andere gewassen zoals mais en sojabonen. Deze gewassen leveren hogere prijzen op. Hierdoor zijn prijzen van hooi meer dan verdubbeld. Bij luzerne zijn de resultaten niet veel beter, doordat de strenge winter veel luzerne gedood heeft. Van de marges van melkveehouders blijft zo niet veel over. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden