In Holland de meeste

Percentage koeien in de wei stabiel

30 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

Vanaf 2001 nam het percentage koeien in de wei gestaag af, maar daar brengt 2012 verandering in, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over 2012 bleef procentueel het aantal koeien in de wei stabiel.

In 2001 liep nog 90 procent van de Nederlandse koeien in de wei, maar sindsdien is dit percentage gestaag afgenomen. Pas in 2012 vindt er een trendbreuk plaats en blijft het percentage staan op 70 procent.

Het zijn met name de kleine bedrijven, veertig koeien of minder, die ervoor kiezen de koeien de wei in te sturen. Daar ging ruim 92 procent van de koeien de wei in. Naarmate de omvang van de veestapel toeneemt neemt het percentage weidegang af. Bij de melkveehouders met 160 koeien of meer ging nog maar 44 procent van de dieren naar buiten. Het CBS geeft aan dat dit beeld gelijk is aan 2011.

Weidegang hangt niet alleen af van de omvang van een bedrijf, maar ook van de grondsoort en de grootte van de huiskavel. Dit verklaart waarom procentueel de meeste koeien in Noord- en Zuid-Holland in de wei gezien worden. Naarmate akkerbouw een dominantere rol in een gebied gaat spelen neemt het toepassen van weidegang af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Laatste prijsupdates
DCA Spotmelk Nederland Gisteren » DCA Boter Gisteren » Slachtkoeien (O) Gisteren » Fosfaatrecht melkrundvee Eergisteren » Boter ZuivelNL Eergisteren » Volle melkpoeder ZuivelNL Eergisteren » Boter DE Eergisteren »

Meer over

Algemeen BoerensyndicaatWeidegang
Boerenbusiness Forum
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden