Rem voor investeringen

Groeiende concurrentie in zuivelverwerking

4 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

De investeringen in de zuivelverwerking gaan in volle vaart door met het oog op afschaffing van het melkquotum, maar ook om de efficiency te verbeteren. ING stelt dat dit in de periode 2016-18 weleens kan gaan afnemen onder meer door groeiende concurrentie.

Het imago van Nederlandse zuivel is dermate goed dat consumenten in groeiende economieën maar wat graag product uit Nederland willen hebben. Dit schetst de ING bank in "Voedingsmiddelenindustrie 2013-2018". "Het versterkt de exportpotentie van de Nederlandse zuivelindustrie nog meer."

Om aan die wereldwijde vraag gehoor te geven wordt nu fors geïnvesteerd in de verwerkingcapaciteit van melk. Te meer omdat er door de afschaffing van het melkquotum ook meer melk beschikbaar komt. In Nederland hangt de ontwikkeling van de melkaanvoer nog wel even af van het wel of niet doorgaan van dierrechten.

De ING schat dat er tussen 2013 en 2015 in Nederland rond de 300 miljoen euro in de zuivelverwerking geïnvesteerd wordt. De bank stelt dat de verwerkingscapaciteit daardoor te groot wordt voor de hoeveelheid beschikbare melk, maar "deze kan in theorie aangevuld worden met melk uit Duitsland." Waarbij direct de opmerking volgt dat ook in Duitsland veel verwerkingscapaciteit wordt bijgebouwd en ook daar fabrieken grote stappen zetten op het gebied van efficiency.

Kortom de vraag naar melk gaat het aanbod overstijgen en zorgen voor hogere melkprijzen. "Een verkrapping van de marge van de zuivelindustrie ligt voor de hand." Een mindere marge heeft meteen effect op de bereidheid tot investeren, waardoor ING voor 2016- 2018 rekening houdt met een "rustige" periode. Naast de hogere melkprijs worden zuivelaars namelijk mondiaal geconfronteerd met meer concurrentie nu bedrijven als PepsiCo en Coca Cola ook het witte goud gevonden hebben en "zich sterker gaan richten op het zuivelsegment."

invest.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden