Verbetering arbeidskwaliteit

Saksische boeren kiezen vaker voor melkrobot

8 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het aantal melkrobots in de Duitse deelstaat Saksen blijft toenemen. Ook grote bedrijven kiezen op basis van arbeidskwaliteit steeds vaker voor een automatisch melksysteem.

Het aantal bedrijven in Saksen met een melkrobot is op grond van arbeidsbesparing en verbetering van het werkklimaat blijft toenemen. Hierbij hangt het wel af van de investeringskosten, de hoogte van de arbeidsbesparing en de hoogte van de vergoeding. Dit ontdekte het Saksische landbouwministerie bij het onderzoek naar het gebruik van automatische melksystemen.  

Aan het einde van 2012 gebruikte 37 bedrijven in totaal 128 automatische melksystemen. Waar in 2010 een bedrijf gemiddeld 2 boxen telde is dat aantal over 2012 opgelopen naar 3,5 melkbox per bedrijf. Hierdoor kan gesteld worden dat ook grote melkveebedrijven steeds vaker gebruik maken van een melkrobot. Voor 2013 wordt een verdere stijging verwacht.

Cruciaal bij de keuze voor een melkrobot is het aantal arbeidsuren per jaar per koe. Deze ligt nu op 6 tot 8 uur los van het aantal melkrobots. Bij grote bedrijven worden robots pas interessant bij een brutoloon van 20 euro per arbeidsuur, terwijl bij kleine bedrijven dat punt al veel eerder bereikt wordt.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

arbeidSaksen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden