Warme belangstelling

Touwtrekken om zuivel Australië begonnen

11 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Hoe kan het dat Australische zuivelbedrijven zo interessant zijn voor buitenlandse bedrijven en niet andersom?

Het Canadese Saputo, een internationaal bedrijf met een waarde van 10 miljard dollar, liet bij vrijwel geen enkele Australiër een belletje rinkelen totdat dinsdag een bod gedaan werd op het Australische Warnambool Cheese en Butter. Met een bod van 392 miljoen dollar overtroffen ze het bod van 368 miljoen dollar neergezet door Bega Cheese

Bega zegt dat het de intentie heeft een van de sterkste beursgenoteerde Australische zuivelbedrijven te worden. Tevens wordt het bedrijf dan een van de grootste Australische foodbedrijven en een concurrerende speler op de wereldmarkt.

Maar Saputo, 60 jaar geleden opgericht door Italiaanse immigranten die begonnen met het bezorgen van kaas op de fiets, is al decennia een wereldspeler. De Australische equivalent bestaat nog niet.

Nu ligt Australisch laatste grote graanspeler Graincorp samen met WCB op het blok. Het ziet er naar uit dat opnieuw een belangrijk agrarisch bedrijf in buitenlandse handen terechtkomt. Net nu de wereldwijde voedselproductie belangrijker is dan ooit tevoren. 

De voorzitter van de Australische melkveehouders, Noel Campbell, geeft aan dat deregulatie van de zuivelsector waarschijnlijk voor meer grote spelers gaat zorgen. "Ik schat dat er over de laatste 15 tot 20 jaar verschillende kansen gemist zijn."

Ook in Canada heeft regulering ervoor gezorgd dat een bedrijf als Saputo buiten de landsgrenzen op zoek moest naar groeikansen. Waarbij in eerste instantie de VS voldeed. Na het krijgen van een redelijke omvang in dergelijk grote markten zijn bedrijven zoals Saputo goed gepositioneerd om perfect in te kunnen springen op de groeiende wereldwijde vraag.

Terwijl dit soort bedrijven gegroeid zijn daalde de melkproductie in Australië van 11 miljard liter naar 9,5 miljard liter. Droogte, branden en overstromingen hebben hun tol geëist en voor een krimp in de sector gezorgd. Hoewel de productie afgenomen is geniet Australië een goede reputatie op het gebied van zuivel wat ervoor zorgt dat buitenlandse bedrijven veel interesse hebben in product van down-under. 

De Australische bedrijven krijgen waarschijnlijk weer de beschikking over meer melk door overzeese activiteiten aan te kopen. Maar het imago kan schade oplopen wanneer de kwaliteit minder goed is. Op vrijdag liet Bega zijn bod onveranderd, maar gaf het bedrijf aan dat het wel het recht behoudt om het bod te verhogen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden