Maisprijzen lopen op

Extreme neerslag legt maisoogst stil

14 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Zuid-Hollandse eilanden kregen zaterdag op zondag te maken met onweersbui na onweersbui, gevolgd door extreme regenval. Voor de melkveehouders die nog eventjes gewacht hebben met de maisoogst een hard gelag. Want nu de mais eindelijk rijp is kan er voorlopig niet meer geoogst worden.  

De verhalen van zandzakken bij ligboxenstallen worden niet bevestigd, maar dat er schade bij mais is staat als een paal boven water. In Voorne-Putten was naar schatting 50 procent van de mais geoogst, maar op Goeree-Overflakkee komt dit percentage niet verder dan een krappe 20 procent.

Oorzaak is het koude voorjaar die voor een late afrijping van de mais zorgde. In Voorne-Putten werd er vorige week voor gekozen om de mais, al dan wel of niet rijp, snel binnen te halen. Achteraf geen slechte keus, want maandag staat de meeste mais met de poten in het water.

Wim van Leeuwen, melkveehouder op het eiland Goeree-Overflakkee, schat dat 80 procent van de mais nog vaststaat. Hij heeft het dan over het gebied tussen Ouddorp en Oude-Tonge. "Dit hebben we voor het laatst in 1999 meegemaakt, maar toen kwam de regen later." Nu hangt er volgens hem veel af van het weer voor de komende week, maar gezien de weerberichten verwacht hij dat er deze week niets meer gebeurt op het gebied van mais.

Jos Groot Koerkamp, van Limagrain, geeft aan dat mais slecht tegen zoveel water kan. "Het gewas krijgt dan snel last van ziektes zoals fusarium." Het wordt voor de boeren kiezen tussen structuurschade of een minderwaardig gewas. In het geval van structuurschade heeft dat zijn weerslag op de teelt van het volgende seizoen.

Groot Koerkamp zegt dat gedurende de voorgaande week in het zuiden en het oosten veel mais geoogst is. In het noorden is het evenwel nog steeds wachten tot de mais rijp is. Iets wat steeds lastiger wordt nu de dagen korter worden. "Je ziet dan dat de sapstroom zodanig wordt aangepast dat deze alleen de mais nog in leven houdt. Van afrijping is geen sprake meer. Wel kan de kolf nog wat indrogen, waardoor de mais droger in de kuil komt", zegt Groot Koerkamp.

De problemen met de afrijping en de potentiele waterschade komen op een moment dat maisprijzen al flink aan de maat zijn. Deze bevinden zich tussen de 1.500 en 2.000 euro per hectare op stam. Dit is exclusief hakselkosten. "Nu zie je dat korrelmais weggaat als snijmaïs", zegt Groot Koerkamp. "De prijs voor korrelmais hangt vast aan de graanprijzen en die bevinden zich op een lager niveau."

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden