Italië aan kop

Rundveestapel EU groeit voor het eerst in 20 jaar

15 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Jarenlang nam de rundveestapel in de EU af, maar nu begint deze weer toe te nemen. In mei/juni 2013 liepen in de elf grootste Europese melkveelidstaten weer 17,6 miljoen melkkoeien rond.

De toename komt neer op een groei van 480.000 dieren, of 0,8 procent meer dan over de twaalf maanden ervoor. In totaal worden in de elf Europese melkveelidstaten 70 procent van de koeien gehouden. Hierdoor bezit dit getal de juiste zwaarte.

Het is voor het eerst in twintig jaar dat de veestapel in de EU weer een stijging laat zien. In de vroege zomer van 2013 worden in de elf Europese lidstaten, zo blijkt uit de voor handen zijnde gegevens, 17,6 miljoen koeien gemolken. Dat zijn 190.000 dieren, oftewel 1,1 procent meer dan over het jaar ervoor.

Uit de gegevens van de Europese Commissie blijkt dat melkveehouders meer dieren hebben aangehouden om van de hogere melkprijs te kunnen profiteren. Met name in Italië wordt een grote uitbreiding waargenomen. Daar nam de veestapel met 10 procent toe tot 2 miljoen dieren. In Nederland groeide de veestapel met 4,6 procent tot 1,55 miljoen dieren en ook in Duitsland wordt een toename neergezet van 0,8 procent wat neerkomt op 4,22 miljoen dieren.  De veestapel groeit echter niet overal, want in België, Spanje, Oostenrijk, Denemarken en Polen worden juist lagere aantallen waargenomen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden