Kaasmakers Canada niet blij

Canadese premier in Brussel voor kaasdeal EU

18 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

In Brussel wordt deze dagen topoverleg gevoerd over vrije handel tussen Canada en de Europese Unie. De Canadese premier Stephen Harper is in Brussel aangekomen om een overeenkomst te sluiten wat betreft handel in kaas en vlees tussen de twee gebieden.

De deal houdt in dat Canada de export van kaas vanuit de EU kan verdubbelen, zonder dat daar exporttarieven mee gemoeid zijn. Canada verhoogt het importquotum van kaas van 20.000 naar 37.000 ton, het Europese deel daarvan stijgt van 13.000 naar 30.000 ton kaas.

De Europese Unie krijgt in ruil daarvoor een grotere toegankelijkheid tot het Canadese rund- en varkensvlees. Volgens de Canadese minister van Financiën Jim Flaherty is de handelsovereenkomst van groot belang voor Canada. Hij spreekt over "de belangrijkste deal sinds het vrijehandelsakkoord met de VS in 1987".

Ondertussen laat boerenorganisatie Dairy Farmers of Canada weten teleurgesteld te zijn over de op handen zijnde deal. Zij vrezen dat de kleine kaasmakers in het land geen toekomst hebben als de markt overspoeld wordt met kaas uit Europa.

Zowel de voorzitter van de Europese Commisie Barosso als premier Harper lieten op Twitter weten zo snel mogelijk de deal te willen sluiten.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden