Japan bemoeit zich er mee

Warnambool zet zuivel Australië op scherp

29 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

De grootste Japanse drankmaker, Kirin Holdings, heeft 9,99 procent van de aandelen in het Australische Warnambool Cheese en Butter gekocht, aldus Bloomberg. Opmerkelijk want Warnambool staat op het punt om verkocht te worden.

De aandelen van Warnambool stegen net voor het bekend worden van Japanse aandelenopkoop naar een record. Het Canadese Saputo, Het Australische Murray Goulburn en het Australische Bega Cheese hebben tot nog toe een bod uitgebracht op het bedrijf. De aantrekkingskracht van het bedrijf wordt gevormd door de ligging ten opzichte van de Aziatische landen. Waardoor deze zich goed leent voor het invullen van de Aziatische vraag.

Waarschijnlijk hoopt het Japanse bedrijf zo te voorkomen dat Warnambool in Canadese handen valt. De waarde van Warnambool steeg op de beurs van Sydney naar een bedrag van 469 miljoen dollar. De verwerker levert onder meer melk voor de productie van Philadelphia en is voor het grootste deel van zijn verkopen afhankelijk van export. Afgelopen jaar produceerde het bedrijf 143.000 ton aan zuivelproducten, waaronder kaas, melkpoeder en babyvoeding.

Nu werkt Warnambool aan een overeenkomt met Toong Yeuan Enterprise, waarbij het bedrijf de enige aanbieder van babyvoeding en ander lactoferrineproducten wordt voor het bedrijf in China, Hong Kong en Taiwan. Op 9 oktober gaf het bedrijf te kennen dat de export van melkpoeder klimt met 33 procent, de export van boter met 16 procent stijgt en de kaasexport 12 procent groeit.

Bega Cheese bezit 18 procent van de Warnambool aandelen, terwijl Murray 17 procent bezit. Het bod van Saputo moet goedkeuring krijgen van 50 procent van de aandeelhouders van de Australische producent.  Het Australische onderdeel van Kirin, Lion, neemt jaarlijks 20.000 cheddar af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden