Hoog bod op Synlait

Chinezen rekenen op hoge melkprijzen

8 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het Chinese Shanghai Pengxin probeert alle aandelen van Synlait in handen te krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen hebben ze een hoog bod gedaan wat tegelijkertijd een afspiegeling is van de toekomstige melkprijzen. Hieruit dat de Chinezen rekening houden met blijvend hoge prijzen.

Het bestuur van het Nieuw-Zeelandse Synlait raadt aandeelhouders aan om akkoord te gaan met het bod van de Chinese agglomeratie Shanghai Pengxin op alle aandelen. Het Chinese bedrijf heeft 2,10 dollar per aandeel geboden. 

De aanbevelingen komen van twee onafhankelijke personen: Barry Brook en Stephen Howse. Het bod op de aandelen van de coöperatie ligt namelijk 4 procent boven de waarde van Synlait Farms. Ook ligt de waarde 31 procent hoger dan de waarde die tijdens de aandelenhandel van vorig jaar gehaald werd, aldus Grant Samuel Associates.

Grant Samuel zegt dat de waardering van de aandelen uitgaat van een melkprijs van 9 dollar per kilogram milksolid over seizoen 2014 en een lagere prijs van 6,80 tot 6,90 dollar weerspiegelt over 2016. Daarna neemt de prijs jaarlijks met 2 procent toe. Sowieso weerspiegelt het Chinese bod een melkprijs die boven het gemiddelde van de laatste drie jaar ligt. 

Grant Samuels geeft aan dat Synlait de laatste 10 jaar veel geld heeft uitgegeven aan de aankoop van grond en het omzetten van grond naar grasland. "De schuldenlast is te hoog geworden. Er is een grote geldinjectie nodig om de schuldenlast te verlagen of om meer grond om te zetten voor de melkveehouderij."

Het bod van de Chinezen ligt van 1 november tot 6 december op tafel. Het bod verandert niet wanneer de melkprijs in de tussentijd aangepast wordt. Ruim 76 procent van de aandelen van het bedrijf zijn in handen van New Zealand Standard Farm (dochteronderneming van Shanghai Pengxin), de overige aandelen zijn van Juliet MacLean en John Penno. Shanghai Pengxin kocht in 2012 op het Noordereiland 16 bedrijven tegen 200 miljoen dollar.   

Terwijl de Chinezen hun zinnen gezet hebben op Nieuw-Zeeland, zet Fonterra stappen in buurland Australië. Zo nam Fonterra deze week de Tasmaanse yoghurtproducent Tamar Valley Dairy over.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Synlait
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden