Aandeel in zuivel VS daalt

Zwaar weer houdt aan voor Dean Foods

13 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

Investeerders die hun portfolio willen spekken kunnen beter een dieet met weinig melk aanhouden, zo meldt de Globe and Mail.

Dean Foods Co zag zijn aandeelprijzen dalen nadat de grootste zuivelverwerker in de Verenigde Staten zijn kwartaalprognose verlaagd had. De lagere prognose volgt op hogere kosten en veel concurrentie bij de retailverkopen.

De prijs van de aandelen daalde dinsdag met 8 procent. Hoewel de prijs van aandelen goedkoop lijkt in vergelijking met de aandeelprijzen van andere zuivelverwerkers zijn er zorgen over de prestaties van Dean Foods en andere zuivelverwerkers. Dit vanwege hoge melkprijzen en een groeiende groep consumenten welke naar alternatieven grijpt, variërend van sappen tot yoghurt. 

"Wij denken niet dat Dean op de korte termijn een duurzaam voordeel behoudt en het ziet er naar uit dat de markt het met ons eens is", aldus Erin Lash, analist bij de Morningstar. Melk wordt omschreven als een zeer volatiele ruimte.

Lash voegt daar aan toe dat consumenten de neiging hebben om bederfelijke producten zoals vlees- en zuivelproducten uit te zoeken op prijs in plaats van op merk. "Daarom geloven we niet dat verwerkers zoals Saputo en Dean Foods op concurrentie gebied een duurzaam voordeel hebben."

De uitdagingen waar de bedrijven mee te maken hebben zijn typerend voor bedrijven actief in de voedingsmiddelenindustrie. Trage economische groei is daar de oorzaak van. Dean Foods heeft in reactie op de hoge melkprijzen en de krappe marges al fabrieken moeten sluiten. Daar komt bij dat het bedrijf eerder dit jaar het contract met Wal-Mart verloor. Het aandeel van het bedrijf op de Amerikaanse melkmarkt daalde van 38,2 procent een jaar geleden naar 34,9 procent dit kwartaal.

Tegelijk namen de kosten voor rauwe melk met 5 procent toe en steeg de prijs in vergelijking met vorig jaar met 15 procent. Analisten geven aan dat droogte de prijs van veevoer verhoogd heeft, wat melkveehouders aanmoedigt om de kudde in te krimpen, tegelijk vraagt Azië meer zuivel.

Om het vertrouwen van investeerders te behouden gaf het bedrijf aan per jaar 28 cent dividend per aandeel te gaan uitkeren. Een vreemde zet omdat tegelijkertijd 120 miljoen dollar bespaard moet worden. Om dat te bereiken wordt 15 procent van de fabrieken, wat neerkomt op 8 tot 12 fabrieken, gesloten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Dean Foods
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden