Met dank aan melkveesector

Agrarische sector groeit 1,5 procent in 2014

16 December 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Ondanks de recessie, waar andere sectoren wel last van hadden, is de agrarische sector in 2013 met ongeveer 1,5 procent gegroeid. De ING verwacht dat deze lijn in 2014 wordt doorgetrokken en dat de sector weer met 1,5 procent groeit, met name door ontwikkelingen in de melkveehouderij.

Het bedrijfssaldo van melkveehouders lag in de eerste negen maanden van 2013 15 procent boven het niveau van 2012. De ING verwacht door het krappe aanbod en de toenemende vraag naar melk op de wereldmarkt, dat ook in 2014 een goed resultaat kan worden neergezet. Wel neemt de volatiliteit van de prijzen toe door de gevoeligheid voor weersomstandigheden aan de aanbodzijde.

Door het besluit om af te zien van dierrechten voor melkvee is het risico voor een verslechtering van de concurrentiepositie van de Nederlandse melkveesector af. Hierdoor kan de melkproductie tot 2013 met 20 procent stijgen. In de periode van 2013 tot 2018 wordt voor ongeveer één miljard euro geïnvesteerd in de productiecapaciteit. Vooral op de productie van kaas en babyvoeding wordt ingezet. Op melkveebedrijven neemt de schaalvergroting verder toe. Hierdoor verwacht de ING een zakelijkere opstelling van bedrijfsopvolgers en de families en een kortere financiering van banken. Bedrijfsovernames worden hierdoor steeds moeilijker te realiseren.

De vooruitzichten van de ING voor de intensieve sector zijn in 2014 positief. De neerwaartse trend van de voerprijzen zet, naar verwachting, door. Het niveau van de prijzen blijft echter wel hoog. De bank verwacht dat legpluimveehouders in 2014 uit de rode cijfers komen door een toename van de eierconsumptie van zes procent in Nederland.

De voornaamste bedreiging voor de intensieve sector komt in 2014 uit de hoek van maatschappelijke organisaties en de overheid. Wanneer de economische crisis voorbij is gaat de duurzaamheid in de retail toenemen. Van veehouders worden meer samenwerkingsverbanden gevraagd in de keten gevraagd waardoor een concurrentienadeel ten opzichte van de Europese markt ontstaat.

Ook de mestverwerking vormt een bedreiging in 2014. De trage vergunningverlening en het niet toestaan van hergebruik van dierlijke nutriënten blokkeert de sector in de ontwikkeling. Ook blijft weerstand van NGO’s op het imago zorgen voor een nadeel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

ING
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
poldes 16 December 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10840918/Agrarische-sector-groeit-1-5-procent-in-2014]Agrarische sector groeit 1 5 procent in 2014[/url]
schaalvergroting op bedrijfsniveau betekent,
of grotere stal en of meer grond of meer mest tegen hogere kosten
in fabriek verwerken.
kortom er moet nog meer kapitaal zijn.
en als dat kapitaal geleend moet worden, weer sneller aflossen door korte looptijd.
als je dit voor elkaar het ,dan stijgt naar mijn iedee de kostprijs.
misschien ligt het aan mij; maar zo analyseer ik bovenstaand artikel.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden