Ledenraad stemt in

FrieslandCampina neemt lactose mee in melkprijs

18 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

De ledenraad van FrieslandCampina stemde dinsdag in met de aanpassingen aan de melkprijs. Wat onder meer inhoudt dat er geld betaald gaat worden voor de lactose-component in melk. Ook wordt de prestatietoeslag aangepast en wordt voortaan in september al 75 procent van de pro-formaprestatietoeslag over de eerste helft van het jaar uitgekeerd, zo meldt de grootste zuivelaar van Nederland in een persbericht.

Goedkeuring van de ledenraad was de laatste hindernis die FrieslandCampina moest nemen om het melkprijssysteem aan te kunnen passen en die hindernis werd dinsdag geslecht. "Een ruime meerderheid" van de ledenraad stemde voor de veranderingen in het reglement van de coöperatie, waaronder het Melkgeldreglement.

Door de goedkeuring van de ledenraad wordt voortaan nog maar 45 procent, voorheen 50 procent, van de nettowinst toegevoegd aan de reserves. De uitkering ledenobligaties blijft staan op 20 procent van de nettowinst, maar de prestatietoeslag die leden-melkveehouders ontvangen stijgt naar 35 procent, was 30 procent.

Niet alleen wordt er meer geld verplaatst naar de prestatietoeslagen, deze worden tevens vroeger uitbetaald. Nu nog moeten melkveehouders wachten tot het nieuwe jaar voor de toeslag over het huidige jaar. "Afhankelijk van de hoogte van het halfjaarresultaat ontvangen de leden in het vervolg al in september 75 procent van de pro-formaprestatietoeslag over de eerste helft van het jaar."

Door de wijzigingen kunnen melkveehouders eerder profiteren van de winst die de coöperatie maakt op het gebied van onder andere babyvoeding. Dat dit een belangrijk onderdeel is binnen het bedrijf blijkt ook uit de aanpassingen aan het melkgeldreglement. Tot nog toe werd melk alleen afgerekend op basis van vet en eiwit, maar daar wordt van 2014 tot 2016 lactose aan toegevoegd. De verhoudingen eiwit, vet en lactose bedragen 10: 5: 1. "Het bestuur stelt jaarlijks de verhoudingen tussen deze componenten vast volgens een voortschrijdend systeem, waarbij telkens het derde jaar vooruit wordt vastgezet." 

Ten slotte stemde de ledenraad in met afschaffing van de negatieve grondprijs. Wat inhoudt dat eiwit het best gewaardeerde onderdeel in melk blijft, maar dat het leveren van meer liters ook weer interessanter wordt.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden