Kamer stemt over plannen

Vleessector in problemen door afbouw toeslagen

18 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse vleesveesector dreigt in de problemen te raken met de nieuwe invulling van het GLB-beleid. Donderdag 19 december stemt de tweede kamer over een voorstel van staatssecretaris Dijksma om de toeslagen in zes jaar tijd tot het nulpunt af te bouwen. Volgens de LTO treft het de hele sector en is het buitenland lang zo streng niet.

In totaal 2.220 bedrijven, van zoogkoeienhouders die het vee in natuurgebieden houden tot afmestbedrijven en kleine ambachtelijke slachterijen dreigen in de problemen te raken door de GLB-maatregelen. ‘De keten heeft een belangrijke functie in zowel het agrarisch natuurbeheer, als de kleinschalige, regionale productie. Het is onmogelijk de sector in een korte periode op eigen benen te laten staan’, zegt Léon Moonen, voorzitter van de LTO-vakgroep Vleesveehouderij.

Naast het afbouwen van de toeslagen vormt het buitenland ook een bedreiging voor de Nederlandse vleesveebedrijven. ‘Het ziet ernaar uit dat België en Frankrijk kiezen voor een zachtere landing van het beleid. Hierdoor dreigt Nederland leeg te lopen’, zegt de voorzitter in een verklaring. In België krijgen vleesveehouders krijgen een premie voor het houden van dieren en worden in 2019 tot een verlies van 30 procent worden gecompenseerd.

Een graasdierenpremie moet een compensatie vormen voor het afbouwen van de toeslagen, maar biedt vooral verlichting voor ondernemers die vleesvee in natuurgebieden houden. Bedrijven die stieren uit de natuurgebieden afmesten en de slachterijen kunnen niet gebruik maken van de regeling en krijgen een harde klap te verwerken. ‘Het hele kaartenhuis valt dan in elkaar,’ zegt Moonen. Ondernemers die vleesvee in natuurgebieden houden worden de komende vier jaar voor 70 tot 90 procent gekort op de subsidies. Dit scheelt enkele tienduizenden euro’s per jaar.

De Tweede Kamer stemt donderdag 19 december over de plannen van Dijksma. De LTO heeft getracht de maatregelen bij te sturen door voorstellen te doen voor een garantiestellingsfonds, een premie voor graasdieren in natuurgebieden, een investeringsregeling en een geleidelijke afbouw van de toeslagen voor te stellen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden