Vrije markt geen bedreiging

Grote Bulgaarse melkers positief gestemd

31 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het gaat Bulgarije nog niet lukken om te voldoen aan de kwaliteits- en veiligheidseisen van de EU en er is opnieuw gevraagd om derogatie. Desalniettemin zijn er over de laatste twee jaar grote stappen gezet en zijn met name de grotere melkveebedrijven positief gestemd over de vrije markt. 

De economische en politieke onstabiliteit maken de zaken in Bulgarije voor de melkveehouderij er niet makkelijker op. Net nu er grote stappen gezet moeten worden ziet het land zich geconfronteerd met het einde van het melkquotum en een sector die er nog niet in slaagt aan de eisen van Europa te voldoen. Reden voor het nieuwe kabinet om voor de derde keer derogatie aan te vragen.

In de herfst kwam alle onvrede tot een uitbarsting en zijn veel boeren actie gaan voeren en hebben ze wegblokkades opgezet. Hierdoor zag het ministerie van landbouw zich genoodzaakt om meer steun te gaan verlenen aan melk- en veehouders. Toch kan dit niet voorkomen dat hoewel er gesproken wordt over een zachte landing richting het einde van het melkquotum de melkveehouderij er nog lang niet klaar voor is. 

Toch zijn er ook lichtpuntjes. Zo daalt de nationale kudde, maar neemt de productie per koe toe. Tevens is er meer vraag naar goede genetica, stijgen melkprijzen en is de handel stabiel. Tevens zijn de grote bedrijven die over de laatste twee jaar flink ontwikkeld zijn positief over de toekomst. Zij verwachten in de toekomst goed de concurrentie met melkveehouders in andere landen aan te kunnen gaan.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Bulgarije
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden