Veestapel groeit

Kwart Duitse koeien op bedrijf met tweehonderd dieren

9 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Iets minder dan een kwart van de Duitse koeien bevindt zich vandaag de dag op een bedrijf met tweehonderd koeien of meer. Dit is dan ook de categorie bedrijven die het snelst groeit. Tegelijkertijd nam de omvang van de hele veestapel toe. Dat gebeurt voor het eerst in jaren.

De melkveestapel in Duitsland heeft voor het eerst in jaren weer groei laten zien. In November liepen er volgens het Duitse bureau voor de statistiek 4,27 miljoen melkkoeien rond. Dat zijn er 1,8 procent meer dan over het voorgaande jaar. De stijging volgt op een aantal jaren dat de melkveestapel vrijwel stabiel bleef. Door de groei van de melkveestapel wordt een uitbreiding van de melkproductie meer dan waarschijnlijk.

Regionaal is de ontwikkeling van de melkveestapel zeer divers. De stijging wordt vooral in de noordelijke deelstaten gezien. Voorop gaat Nedersaksen met een toename van 4,3 procent in een jaar. Een bovengemiddelde toename wordt ook gezien in Noordrijn-Westfalen, Sleeswijk-Holstein en Rijnland-Palts.

In de oostelijke deelstaten nam de omvang van de veestapel gemiddeld met 1,3 procent toe. Brandenburg kent hier de grootste uitbreiding.

Een tegengestelde beweging wordt in het zuiden van Duitsland gezien. Zo liet het aantal melkkoeien in Beieren een kleine daling zien. In Baden-Württemberg wordt na jaren van dalingen een minimale toenamen gezien.

De trend bij de ontwikkeling van het aantal melkveebedrijven houdt tegelijkertijd aan. Het aantal melkveehouderijen in november komt in 2013 uit op 79.537 en komt daarmee voor het eerst uit onder de 80.000 bedrijven.

In  vergelijking met vorig jaar nam het aantal stallen met 4 procent af. Vorig jaar lag de afname met 4,8 procent iets hoger. Het gemiddelde aantal koeien per melkveebedrijf steeg naar 53,7 stuks. In 2011 stonden in de stallen nog gemiddeld 48,1 melkkoeien.

Er komen steeds meer grote melkveebedrijven. Het aantal melkveebedrijven met minstens 200 koeien nam over 2013 met 11,2 procent toe en liet daarmee gelijk de grootste stijging zien. Ongeveer 22 procent van de koeien staat ondertussen in een stal met tenminste 200 dieren. In 2008 lag dat aandeel op 15 procent. 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Frans 10 Januari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10842119/Kwart-Duitse-bedrijven-telt-tweehonderd-koeien]Kwart Duitse bedrijven telt tweehonderd koeien[/url]
Kwart Duitse bedrijven telt tweehonderd koeien
Klopt niet, als dat zou zijn hadden dus 17498 bedrijven meer als 200 koeien, die hebben dus minmaal 3,5 miljoen koeien (17498*200) de rest zou dan de overige 800.000 koeien hebben. Het is dus zo dat een kwart van de koeien op een bedrijf staat met meer als 200 koeien. Niet dat een kwart van de bedrijven 200+ koeien heeft...
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

ZuivelNL wil ook voor biologisch KringloopWijzer

Nieuws melk

Belgische hygiëne- en antibioticaregels scherper

Nieuws melk

Weging Kringloopwijzer in commerciële handen

Nieuws melk

Weidegang lijdt onder verduurzamingsdruk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden