Verwachting ING

Agrosectoren blijven groeien in 2014

13 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

In het rapport "Visie op sectoren in 2014" spreekt ING de verwachting uit dat de agrarische sector evenals in 2013, in 2014 met 1,5 procent groeit. Vooral voor de melkveehouderij en de akkerbouwsector worden in 2014 positieve resultaten verwacht. Dalende voerprijzen zorgen voor een verbeteren in de intensieve veehouder, maar de rendementen in de sector blijven onder druk staan door regelgeving.

De melkveehouderij was in 2013 de positieve uitschieter. Goede prijzen zorgden ervoor dat het rendement na drie kwartalen 20 procent boven het gemiddelde van de periode 2006 tot 2012 lag. Dit werd veroorzaakt door het wereldwijd krappe aanbod van melk en de goede vraag. Op basis van de huidige prijzen op de termijnmarkt en de ontwikkeling van de vraag en het aanbod, verwacht de ING dat 2014 een goed jaar wordt voor de melkveehouderij.

Ook het perspectief voor akkerbouwers is positief. Het seizoen 2012-2013 werd afgesloten met een goede vraag en een krap aanbod van aardappelen. ING verwacht dat akkerbouwers in de eerste helft van 2014 kunnen profiteren van de krappe voorraden. Voor het seizoen 2014-2015 baseert ING zich op de termijnmarkt, waar de prijzen boven het langjarig gemiddelde liggen.

De uiensector kan in 2014 een positie resultaat behalen, maar dan moeten kansen n Senegal, het Verenigd Koninkrijk en Rusland volgens ING wel beter worden uitgebouwd. In vergelijking met 2012-2013 is de export het uienseizoen voorzichtig begonnen. Desalniettemin is ING positief omdat de vraag naar Nederlandse kwaliteitsproducten verder gaat toenemen.

In tegenstelling tot de melkveehouderij en de akkerbouwsector heeft de intensieve veehouderij in 2013 geen positief resultaat weten te boeken. Het rendement bleef in 2013 15 procent achter op het langjarig gemiddelde. Door de dalende voerkosten en de exportkansen zijn de vooruitzichten voor het rendement in 2014 beter, maar welzijnseisen en milieuregels blijven voor uitdagingen zorgen. ING verwacht dat productconcepten en samenwerkingsverbanden ook kansen creëren op de binnenlandse markt, maar ketensamenwerking zorgt voor bedreigingen. Ten opzichte van de Europese bulkmarkt zorgt de CBL afspraak ‘het varken van morgen’ voor een concurrentienadeel.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

ING
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden