BBP verminderd

MKZ-uitbraak India legt groei veehouderij stil

14 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in vijf staten in het zuiden van India verlaagt de groeiprognoses van het land met 0,5 procent. Anders was de economische groei 5 procent geweest, zo meldt The New Indian Express maandag. 

In een van de staten komt het verlies niet alleen voor rekening van de uitbraak, maar kijken ook de binnenlandse vleesmarkt en de prijs van zuivelproducten tegen een daling aan. Ondertussen heeft de MKZ-uitbraak al het leven gekost aan 5.000 stuks vee. Dat kost melkproductie. In het zuiden van India is dat opgelopen tot 25 procent waardoor het agrarisch Bruto Binnenlands Product verminderd. 

In de geplande 5 procent BBP wordt ongeveer 1,7 procent groei verwacht van de landbouwsector, waarvoor een groei in de veehouderij is vereist van tenminste 6 à 7 procent. Maar vanwege het productieverlies van 30 tot 35 procent in veehouderij dit jaar als gevolg van de MKZ-uitbraak, zal de veehouderijsector in het zuiden naar verwachting tot een krimp van 3 procent leiden.

Vee wordt in India als een belangrijke drijver gezien voor het realiseren van de beoogde 4 procent groei in de agrarische sector in 2020. Om dit te bereiken moet de groei van de Indiase zuivelindustrie in harmonie zijn met de snelle transformatie die plaatsvindt in de wereld economieën onder WTO-regime.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden