Herkauwers dalen meest

Groei diervoederproductie trager dan verwacht

30 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De globale veevoederproductie in 2013 overstijgt die van het jaar ervoor met 1 procent. Toch voldoet het volume van in totaal 963 miljoen ton niet aan de verwachtingen. Dat blijkt uit onderzoek van Alltech, een internationele speler in de diervoederindustrie. 

In 2013 stokte de jaarlijkse groeitrend van 4 tot 5 procent. Doordat de groei trager verliep dan in 2012 haalde de wereldwijde diervoerderproducenten niet het beoogde record van 1 miljard ton. Een aantal factoren was daarvoor verantwoordelijk. Zo lagen de kosten van grondstoffen hoger, maar droeg ook het duurdere diervoerder bij aan de toegenomen waarde van de mondiale diervoerderindustrie. Alltech schat deze op 500 miljard dollar, vergeleken met een jaar geleden een stijging van 350 miljard dollar. 

Het grootste segment van de industrie wordt gevormd door voeders voor pluimvee. Dit is goed voor 444 miljoen ton; 46 procent van de totale productie in 2013. Varkensvoeders kwamen op een tonnage van 243 miljoen. Voeders voor herkauwers vormden een totaal van 195.5 miljoen ton; daarvan vormen voeders voor melkkoeien 111 miljoen ton, vleeskoeien komen op 72.5 miljoen ton. Kleinere categorieën waaronder kalveren, schapen en geiten zijn goed voor de rest van de productie. 

De grootste daling in de wereldwijde productie komt voor rekening van diervoeders voor herkauwers; deze daalde met 20 procent in 2013. Dit in tegenstelling tot de groeiende productie van voeders voor pluimvee, varkens en vis. Voor de hand liggende redenen zijn gekrompen veestapels in sommige gebieden en vermoedelijk een verschuiving van meer op graan gebaseerde voeders naar meer eigen geproduceerde voedergewassen in een tijd van hoge graanprijzen. Voer voor de aquacultuur is de snelst groeiende sector met 17 procent uitbreiding in 2013. Wereldwijd produceerden veevoederfabrieken ongeveer 40 miljoen ton diervoeders voor aquacultuur vorig jaar .

China is "s werelds grootste producent van veevoer met een productie van 189 miljoen ton in 2013. Daarna volgt de Verenigde Staten die 169 miljoen ton produceerde. Brazilië is derde en produceerde 67 miljoen ton diervoeders in 2013. Andere landen in de top tien zijn Mexico, Spanje, India, Rusland, Japan, Duitsland en Frankrijk. Het onderzoek is gebaseerd op informatie van 600 verkopers op 28.000 productielocaties in 130 landen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

diervoeders
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden