Na voorjaarsbemesting

Tot 23 april derogatie mest vraagteken

19 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het duurt nog tot 23 april voor het duidelijk wordt of Nederland wel of geen derogatie krijgt voor de gebruiksnormen van mest op grasland. Zo blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer. Dit houdt in dat de voorjaarsbemesting dan al achter de rug is dan wel grotendeels achter de rug. Lastig voor de mestplanning.

Ierland slaagde er 5 februari ruim voor de deadline van het aflopen van de derogatie voor mest in om nieuwe derogatie te krijgen. Iets wat Nederland niet gelukt is. Vanaf 1 januari is de derogatie van Nederland verlopen. Dit houdt in dat er geen 250 kilogram stikstof per hectare uit dierlijke mest ingezet mag worden, maar 170 kilogram. Ongeveer een derde minder. Hoewel belangenbehartigers en adviseurs rondom mest er vanuit gaan dat Nederland alsnog derogatie krijgt is voorzichtigheid geboden.

Pas op 23 april wordt op zijn vroegst duidelijk of Nederland met terugwerkende kracht derogatie krijgt. Een lastig tijdstip omdat dan veelal de eerste ronde van bemesting al achter de rug is. Toch is helemaal geen derogatie voor de melkveehouders dramatischer dan pas derogatie krijgen wanneer het mestseizoen al meer dan twee maanden oud is.

Dat het zo lang duurt heeft er mede mee te maken dat de Europese Commissie ervan overtuigd wil zijn dat Nederland zijn beloftes waar gaat maken en de doelen gaat halen. Zo moet aangetoond worden dat de toezegging uit het vierde actieprogramma gehaald gaan worden. De focus ligt met name op het per 2015 invoeren van fosfaatevenwichtsbemesting en het halen van de nitraatdoelstelling in grondwater.

Dijksma laat weten dat de Europese commissie er van overtuigd wil zijn dat de maatregelen die Nederland neemt wetenschappelijk onderbouwd zijn in hun milieukundig effect en geborgd in de wijze van uitvoering en handhaving. "De gesprekken zijn in een vergevorderd stadium, maar nog niet afgerond."   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Podcast Jaap Haanstra

'Overheid moet met regels eerlijk zijn tegen boeren'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden