Ondanks lastige economie

Groupe Bel ziet afzet West-Europa stijgen

4 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

De meeste zuivelaars moeten voor de plussen bij de afzet kijken naar landen buiten Europa, maar Groupe Bel slaagde er over het vierde kwartaal in om 4 procent meer omzet te behalen op de West-Europese markt. Een opmerkelijke prestatie gezien de lastige economische omstandigheden, zo blijkt uit de vierde kwartaal resultaten van de Bel Groep.

Over het vierde kwartaal slaagde Bel er in om een omzet van 716 miljoen euro te behalen. Een plus van 4,1 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. De daadwerkelijke groei zonder de invloed van wisselkoersen bedraagt zelfs 6,6 procent en is in lijn met de trend die over het tweede en derde kwartaal gezien werd. "Een bevredigend resultaat gezien de huidige geopolitieke en economische situatie."

West-Europa speelt een grote rol bij de afzet van Bel. Met een omzet van 287 miljoen euro over het vierde kwartaal, vertegenwoordigt deze markt een aandeel van 40 procent. In vergelijking met 2012 steeg de omzet met 4 procent. Opmerkelijk gezien de economische perikelen in West-Europa. Bel wijdt het succes aan goede verkoop- en marketingstrategieën voor de belangrijkste merken.

De grootste stijging in vergelijking met 2012 werd met 8,9 procent gehaald bij de afzet op Noord- en Oost-Europa. Wist het bedrijf er over het vierde kwartaal van 2012 een omzet van 146 miljoen euro te behalen, over 2013 is de omzet opgelopen naar 159 miljoen euro. "Die groei danken we aan uitbreiding van het distributienetwerk en succesvolle lanceringen van merken in de Oekraïne."

Na Oost- en Noord-Europa volgt het Midden-Oosten met een stijging van 7,8 procent, wat de omzet laat uitkomen op 88 miljoen euro. Een aandeel vertegenwoordigend van 12,3 procent. Ondanks de groei geeft de kaasmaker aan problemen te ondervinden bij de distributie van kaas in sommige markten in de regio.

Allen bij de afzet op Amerika en Azië, goed voor een aandeel van 16 procent, meldt Bel een daling van 4,8 procent. Dit komt neer op een omzet van 115 miljoen euro. De daling werd vooral veroorzaakt door de valutakoersen. Met name de Japanse yen had het zwaar over het vierde kwartaal.

Alles bij elkaar komt de omzet over 2013 uit op 2.720 miljoen euro. West-Europa (1.073 miljoen euro) vertegenwoordigt hierbij een aandeel van ruim 39 procent, gelijk aan 2012. Over heel 2013 wordt de grootste omzettoename met 7,6 procent gehaald op de markten in Noord- en Oost-Europa. De omzet kon daar oplopen tot 567 miljoen euro.

Bel meldt dat ze over de tweede helft van 2013 te maken kreeg met een hogere melkprijs. Dit heeft zijn weerslag op de bedrijfsresultaten. Ook moet er nog een belastingsom van 20 miljoen euro terugbetaald worden aan de Franse staat. Een schuld die in 2008 ontstaan is. Welke impact deze twee zaken hebben op de netto omzet blijkt eind maart, wanneer de jaarcijfers naar buiten komen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden