Voor tweede jaar

Fonterra gaat door met vaste melkprijs

1 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Na het succes van de proef met een vaste melkprijs in 2013 gaat Fonterra door met het aanbieden vaste melkprijscontracten. Deze keer komen er twee varianten. Een met een looptijd van een jaar en een ander met de looptijd van een half jaar.

Fonterra gaat opnieuw melkveehouders de mogelijkheid geven melk vast te zetten tegen een vaste melkprijs, Guaranteed Milk Price. In totaal gaat het om 60 miljoen kg melk solid, maar deze gaat in twee keer aangeboden worden. De eerste fase omvat 40 miljoen kg melk solid en gaat lopen vanaf juni over een periode van 12 maanden. Vanaf 1 december wordt de tweede fase actief. Daarin bevindt zich 20 miljoen kg melk solid met een looptijd van zes maanden. In mei brengt de zuivelreus meer informatie naar buiten.

De vaste melkprijs voor seizoen 2014/15 volgt op een succesvolle proef met 328 melkveehouders die 15 miljoen kg melk solid vast hebben gezet tegen een prijs van 7 dollar per kg melk solid. De 7 dollar werd vastgesteld aan de hand van de openingsprijs van het seizoen. Er was zoveel animo om hier aan mee te doen dat het volume met 37 miljoen solid het openstaande volume ruimschoots overtrof. Hierdoor kon iedereen die zich had aangemeld maar meedoen met 40 procent van het aangemelde volume. 

Lukas Paravicini, hoofd financiële zaken, zegt dat de positieve feedback op de proef laat zien dat melkveehouders de vaste melkprijs zien als een nuttige hulp bij het managen van volatiliteit. Door een gedeelte van de vaste prijs pas in december aan te gaan bieden krijgen melkveehouders de kans om over de eerste helft van het jaar de reguliere melkprijs te volgen, voordat ze besluiten de prijs vast te zetten.

De vaste melkprijs wordt vooral gezien als een goede ondersteuning bij het doen van grote investeringen. "Door de zekerheid kunnen melkveehouders besluiten nemen rondom leningen en investeringen." De coöperatie krijgt tegelijkertijd de kans om klanten een vaste prijs aan te bieden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden