Virus vaste grip op Turkije

Dreiging MKZ neemt toe voor Europa

2 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het vakantieseizoen begint dichterbij te komen en daarmee worden ook dierziektes in die landen weer actueel. In Turkije is het MKZ die voor zorgelijke gezichten in Europa zorgt. Het aantal meldingen blijft vanuit het land toenemen en door toerisme neemt het risico op insleep van de ziekte toe. 

Sinds het begin van 2014 zijn er in Turkije 32 nieuwe gevallen van Mond- en Klauwzeer (MKZ) aangetroffen. De federale kamer van dierenartsen waarschuwt nu voor uitbreiding van de dierziekte in Europa. In 2013 werden in Turkije 1.117 gevallen van MKZ aangetroffen. Dit jaar komen daar nog eens 32 nieuwe gevallen bij.

Theo Mantel van de Vereniging van Duitse dierenartsen (BTK) geeft aan dat de situatie zeer serieus genomen wordt. "Tot nog toe kan uitgesloten worden dat de ziekte in Europa binnengekomen is."

De BTK benadrukt daarom dat reizigers van Turkije naar Europa geen levensmiddelen mee moeten nemen. Dat geldt met name voor reizigers gefocust op de jacht, die kleine bedrijven aandoen. Doordat er niet tegen MKZ geënt wordt kan insleep van de dierziekte in Europa volgens de BTK voor een catastrofe zorgen. Het voor de mensen ongevaarlijke virus is een bedreiging voor runderen, varkens, schapen en wild.   

Het virus veroorzaakt pijnlijke blaren bij dieren en kost ze vaak het leven. In Engeland moesten bij de laatste uitbraak in 2001 zes miljoen dieren gedood worden. "Alle grote en kleine veehouders in Duitsland, evenals houders van hobbydieren, moeten voorkomen dat hun dieren met het virus besmet worden. 

De BTK ziet het reizen van mensen als primaire besmettingsbron. Ook  moet er op gelet worden dat vrachtwagens uit Turkije gedesinfecteerd worden.  


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden