Voor het eerst in dertig jaar

Melkveestapel EU houdt groei vast

27 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Europese melkveestapel stevent af op een tweede jaar van groei. Iets wat voor het eerst in dertig jaar gebeurt en wat zijn weerslag heeft op de melkproductie, welke op een 20-jarig record afkoerst.

Voor het eerst in lange tijd is de dalende trend bij de Europese melkveestapel tot staan gebracht. Het helpt dat het einde van het melkquotum in zicht komt, maar ook dat er hogere melkprijzen betaald worden.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) berekende dat over 2014 de Europese melkveestapel met 0,6 procent toenam, waarmee afscheid wordt genomen van de stabiele cijfers.

Over dit jaar wordt rekening gehouden met een uitbreiding van 1,3 procent tot 23,5 miljoen dieren. Het houdt in dat voor het eerst in dertig jaar de veestapel twee jaar achtereen groei gaat laten zien. Daarvoor zorgden constante dalingen ervoor dat de veestapel sinds 1968 gehalveerd is.

De USDA schat dat de melkaanvoer in de EU over 2014 met 1,5 miljoen ton toeneemt tot een 20-jarig record van 141,5 miljoen ton. De hogere melkaanvoer wordt mede mogelijk door een hogere melkproductie per koe.

De grotere volumes aan melk komen met name ten goede aan magere melkpoeder, waar door een uitbreiding van de droogcapaciteit de productie van gaat toenemen. Een plus van 16,4 procent resulteert in 475.000 ton aan product.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

ZuivelNL wil ook voor biologisch KringloopWijzer

Nieuws melk

Belgische hygiëne- en antibioticaregels scherper

Nieuws melk

Weging Kringloopwijzer in commerciële handen

Nieuws melk

Weidegang lijdt onder verduurzamingsdruk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden