Kans op lagere prijs

Fonterra vernieuwt vaste melkprijs

28 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

Fonterra pakt de Vaste Melkprijs (GMP) aan. Zowel de periode van inschrijving als de vaststelling van de prijs gaat op de schop. Dit komt vooral ten gunste van degene die het spel slim spelen en van Fonterra die wellicht zo niet de maximumprijs hoeft te betalen, aldus Dairy Trader.

Fonterra gaat over seizoen 2014/15 door met de proef met een vaste melkprijs (GMP), maar wel in een aangepaste vorm. De proef waar in 2013/14 mee werd begonnen bood ruimte aan 15 miljoen kg Milk Solid tegen een prijs van 7 dollar per kg Milk Solid. Uiteindelijk werd het volume ruimschoots overschreden en werd besloten van elke aanvraag 40 procent te honoreren.

Deze keer wil Fonterra de pool openstellen voor 60 miljoen kg Milk Solid. Dit gebeurt in twee keer. Vanaf juni kan er op 40 miljoen kg ingeschreven worden, waarna het restant in december opengaat. Door op twee tijdstippen de mogelijkheid tot inschrijven te geven krijgen spelers de kans om hun beslissing nog een keer te evalueren.

Een grote vernieuwing vindt plaats bij de manier waarop de vaste melkprijs bepaald gaat worden. Het systeem wordt er echter niet eenvoudig op. Bij de eerste proef werd alles vastgezet tegen een prijs. Vanaf seizoen 2014/15 geldt dat wie het eerst komt met de laagste prijs er met de buit vandoor gaat.

Zo staat er tot juni 40 miljoen kg Milk Solid open tegen een maximum prijs van 7 dollar per kg Milk Solid. Wanneer er nu 1 een volume opgeeft van 10 miljoen tegen een prijs van 6,60, een tweede 5 miljoen kg aanbiedt tegen een prijs van 6,70, een derde 15 miljoen kg doet tegen 6,80 dollar en nummer vijf een volume van 20 miljoen kg aanbiedt tegen 6,90 dollar, houdt het in dat het totaal overschreden is. De laatste deelnemer heeft pech en kan slechts het halve volume indekken tegen een prijs van 6,90 dollar.

"Wanneer er dit seizoen te veel aangeboden wordt gaat dat ten koste van de volumes aangeboden tegen de hoogste prijs. Die worden evenredig verdeeld."

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden