Pre voor uitbreiding

Duurzaamheid aan zet voor Groningse melkers

11 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Duurzaamheid gaat vanaf 1 juli bepalen of melkveehouders wel of niet mogen uitbreiden in Groningen. Wie bewijst duurzaam te kunnen werken verdient uitbreidingsruimte, wie dat niet kan moet zich beperken tot een bouwblok van 2 hectare, zo meldt de provincie Groningen.  

Vanaf 1 juli wil de provincie Groningen aan de slag met het Groninger verdienmodel. Die gaat in eerste instantie bij wijze van proef alleen gelden voor melkveehouders. Pakt het goed uit dan wordt er ook gekeken naar mogelijkheden voor de intensieve veehouders en akkerbouwers.

Het model werd ontwikkeld door de gedeputeerde Henk Slaghouwer. Deze ontwikkelde het model in samenwerking met LTO Noord en de Natuur- en Milieudefensie. Dit gebeurde na aanleiding van de opdracht die in maart 2013 door Provinciale Staten gegeven werd aan de Gedeputeerde Staten. Het doel was randvoorwaarden neer te zetten voor uitbreidingen in de landbouwsector. Onder meer duurzaamheid en inpassing in de omgeving stonden daarbij voorop.

Het nieuwe model stimuleert de melkveehouderij "om inspanningen te verrichten die de landbouw in Groningen sterker, het landschap mooier en schoner en de betrokkenheid tussen boerenbedrijven en hun omgeving actiever maken".  Bij een cijfer van 7,5 of meer krijgt een melkveehouder uitbreidingsruimte. Wie geen 7,5 scoort krijgt een bouwblok van minder dan 2 hectare.

Slaghouwer geeft aan dat alle betrokkenen zich in de nieuwe eisen kunnen vinden. Onder hen bevinden zich de agrarische ondernemers en de natuur- en milieumensen. Volgend jaar volgt een evaluatie.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Groningen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
poldes 11 Juni 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10851946/Duurzaamheid-aan-zet-voor-Groningse-melkers]Duurzaamheid aan zet voor Groningse melkers[/url]
een 7,5 mag doorgaan,
de rest is goed genoeg om dit te financieren..
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden