Hoog gehalte ruw eiwit

Goede voederwaarde in voorjaarskuilen

24 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

De voorjaarskuilen hebben dit jaar een prima voederwaarde. Dat schrijft BLGG Agroxpertus aan de hand van gegevens afkomstig uit 1.000 analyses. Het extreem vroege voorjaar heeft voor een snelle groei gezorgd die een hoog gehalte ruw eiwit bevat. Dankzij gunstige weersomstandigheden tijdens het inkuilen is de conservering prima verlopen.

Gemiddeld komt het gehalte ruw eiwit uit op 187 gram per kilo droge stof. Vorig jaar lag dit niveau op 116 g/kg DS. Het vroege voorjaar met hoge bodemtemperaturen, die voor een snelle groei en goede stikstofmineralisatie zorgde, heeft hiervoor gezorgd. Hiermee komen de voorjaarskuilen over het algemeen flink beter uit dan een jaar eerder, zo is te zien op de website van BLGG.

De verteerbaarheid, van net geen 80 procent met 940 VEM is eveneens goed te noemen. Goede weersomstandigheden tijdens de oogst hebben voor een prima conservering gezorgd waardoor de gevoeligheid voor broei erg laag ligt.

Een nieuwe meting die BLGG dit jaar lanceert is het Penskarakter. ‘Hieruit blijkt dat de verteringssnelheid van het product dit jaar hoger zal liggen dankzij een hoge melkzuurproductie en een lage pH waarde.’ Dat zegt Gerard Abbink, productmanager veehouderij van BLGG Agroxpertus. ‘De vertering is van nature hoog waardoor moet worden gelet op het risico van pensverzuring. Een goede balancering van het rantsoen is daarom extra van belang. Anders is de kans aanwezig dat koeien de hoge voederwaarde niet optimaal kunnen benutten.’

Dankzij het lange kuilseizoen, dat de hele maanden april en mei in beslag nam, zorgt ervoor dat de kuilen onderling soms flink verschillen. Het percentage droge stof ligt hierdoor tussen de 16 en 66. De aprilkuilen hebben veelal een percent droge stof van beneden de 40 procent. Dit vormt het bovengenoemde risico op pensverzuring. In mei is droger gras ingekuild waardoor het gehalte droge stof hier gemiddeld op 45 procent terecht komt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden