DDB: melkmarkt kwetsbaar

Melkprijs kan naar 21 euro kelderen door Rusland

12 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Het effect van de Russische boycot op agrarische producten als zuivel toont volgens de Dutch Dairymen Board (DDB), het collectief van melkveehouders die pleit voor een gereguleerde melkmarkt. de kwetsbaarheid aan van het liberaliseren van de Europese zuivelmarkt. De organisatie vindt het wrang dat diverse ketenpartijen, waarbij zij geen namen noemt maar onder meer doelt op LTO, nu ‚’het hardst roepen om crisismaatregelen, maar zich het afgelopen jaar het meest hartstochtelijk tegen extra crisismaatregelen voor de zuivelsector hebben verzet.’

Dit meldt de DDB in een verklaring. Door de ’onwrikbare houding’ van de ketenpartijen en ook de Nederlandse overheid heeft de Europese Unie volgens de DDB nu maar een zeer beperkt arsenaal aan crisismaatregelen, zoals een beperkt crisisbudget plus maatregelen als interventieaankopen of exportsubsidies voorhanden.

Deze kunnen een forse terugval van de melkprijs voor kortere of langere termijn niet voorkomen, verwacht de organisatie, aangezien deze maatregelen pas ingaan bij een sterke daling van de Europese zuivelprijzen naar rond de 21 cent. Indien geen verschuiving van de wereldwijde zuivelhandel plaats vindt op korte termijn, kunnen de zuivelprijzen – evenals in 2009 – naar dit lage niveau terugzakken, vreest de DDB.

De DDB verwacht nu van de Nederlandse overheid en ketenpartijen een positieve houding jegens oplossingsgerichte crisisinstrumenten, die een forse terugval van de melkprijzen in de EU kunnen voorkomen. Tevens is het meer dan noodzakelijk dat de Europese Commissie samen met de EU lidstaten met spoed bijeenkomen in Brussel voor het instellen van noodzakelijke crisismaatregelen, zo verklaart de organisatie. ’Juist sterk op de export georiënteerde landen moeten zich extra inspannen om een crisispakket te ontwikkelen en implementeren in het beleid om situaties, zoals nu met Rusland, op te vangen.

De liberale houding van onder andere de Nederlandse overheid en ketenpartijen, die verblind door eigenbelang de realiteit van de handel uit het oog hebben verloren, zijn op de lange termijn fataal voor de continuïteit van de melkveebedrijven’, zo verklaart de DDB.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

DDB
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
pol 12 Augustus 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10856104/Melkprijs-kan-naar-21-euro-kelderen-door-Rusland]Melkprijs kan naar 21 euro kelderen door Rusland[/url]
ik zou China een extra aanbod melkpoeder doen.
Eens zoveel afnemen als in 2013 ,voor extra 5% lagere prijs.
Zo blijft de markt schoon.
Zo kunnen wij nog net iets meer melken voor dezelfde prijs als nu.
En zo hebben wij geen last van de zogenaamde Russische boycot.
wibe 12 Augustus 2014
China is bevriend met Rusland. Als Poetin China weet over te halen om de boycot te steunen zijn de rapen helemaal gaar.
de melkboer 12 Augustus 2014
21ct is voor mij net niet genoeg. Onder de 28 komen er problemen, onder de 24 red ik het max. 1 jaar.

Wat gaat het worden???
Pieter 13 Augustus 2014
De DDB denkt als we overdrijven doen we het maar meteen heel erg. Dat het geld kost dat Rusland wegvalt is wel duidelijk. Maar Rusland is maar 1 van de landen op de wereld en zal gedeeltelijk van hun producten elders op de wereld halen waar door er elders een extra vraag komt. De Russiche burger zal wel minder zuivel etc.krijgen in zijn voedselpakket. Deze burger wordt het hardst getroffen. Niet dat Poetin daarom maalt. DDB blijf wel enigszins reeel anders ben je voor niemand een serieuze gesprekspartner
Klomp 14 Augustus 2014
Lijkt mij dat rusland toch al geen geld meer had door de sancties
jan 14 Augustus 2014
Ik ben pluimveehouder en produceer al bijna 2 jaar beneden de kostprijs Geen overheid die zich er druk om maakt Dus het zou wel goed zijn als de overheid zich niet met de rundveesector bemoeit.
piet 24 Augustus 2014
onze spinazie wordt doorgedraaid
Boer 28 September 2014
Op dit ogenblik klotst het geld van de boeren tegen de plinten aan, stallen worden gebouwd, grote en lange vakantie,s, grote dure auto,s, ja de macht van het geld is groot en de boeren willen dat allemaal graag laten zien naar de buitenwereld toe. Straks niet huilen als de melkprijs halveerd, jullie hebben tijd zat gehad om iets opzij te zetten! Het blijkt elke keer weer hetzelfde: "overmoed komt voor de val"
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden