Krim toont zwakke plek

Zuivel kan zware dobber worden voor Russen

21 Augustus 2014 - 1 reactie

Ongeveer twee weken geleden lanceerden de Russen de blacklist voor producten uit landen die sancties tegen Rusland ingesteld hebben. Onder die producten bevindt zich zuivel. Hoewel ze er zelf alle vertrouwen in hebben het product uit de Europese Unie te kunnen vervangen moet de  Krim nu alweer noodgedwongen bij de Oekraïne aankloppen voor melk. Een teken aan de wand? 

In de twee weken dat het handelsboycot van de Russen van kracht is werd al veel geschreven en gezegd over de handelsstromen vanuit de Europese Unie richting Rusland. Voor Nederland blijkt onder meer kaas een belangrijk product te zijn wat betreft zuivel. De Russen zelf hebben er alle vertrouwen in het gat te kunnen invullen, maar gaat dat zo makkelijk?

Vast staat dat er geen producten via sluiproutes Rusland in mogen. Zo ontstond er al ophef over producten uit de Europese Unie welke via Wit-Rusland alsnog Rusland ingevoerd zouden worden. Oorsprongverklaringen moeten dat probleem tackelen. Het werd meteen duidelijk dat hoewel Zwitserland niet de ambities heeft het complete gat in te vullen ze de markt ook niet kwijt willen. Tegenover de Washingtonpost verklaarde het land geen doorvoerland te willen worden voor producten uit de Europese Unie. 

Zo worden langzaam aan alle sluiproutes afgesneden. In Polen is het al geland dat Rusland tijdelijk potdicht zicht voor een breed scala aan producten en hebben ze zich tot de Wereld Handelsorganisatie (WTO) gericht voor hulp wat betreft deze kwestie. De Europese Unie heeft evenwel besloten die stap niet te zetten. 

Toch is het maar de vraag hoelang de Russen het handelsboycot gaan volhouden, want woensdag maakten ze bekend onder meer pootaardappelen, eiwitconcentraat en zalm weer toe te laten in het land. De invoer van babyvoeding mocht sowieso al doorgaan. Het is bijna te vergelijken met de belegering van een stad. In dit geval heeft de stad zelf gezegd dat ze geen voedsel van buiten meer willen hebben. Dat terwijl er binnen de stadspoorten maar net genoeg voedsel geproduceerd wordt om in een beperkte mate zelfvoorzienend te zijn.

Om toch aan voldoende voedsel te komen worden Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland, Servië, Zwitserland en Wit-Rusland genoemd. Zwitserland en Servië hebben een te kleine sector om in een dergelijke korte tijd de export flink op te voeren. In Wit-Rusland daalde van januari tot en met juli de melkproductie. Op Nieuw-Zeeland was al eerder kritiek vanuit de Russische melkveehouders zelf en in Zuid-Amerika heeft de politiek veel invloed op de export. Worden binnenlandse prijzen te hoog dan wordt de grens snel gesloten. 

In Rusland wordt door Danilenko nu al gezegd dat tegen het einde van het jaar zuivelprijzen met 10 procent gaan toenemen. Het staat los van het handelsboycot, want ook vorig jaar stegen de prijzen richting het einde van het jaar. Het houdt eerder verband met een seizoensgebonden trend. Ook geeft hij aan dat het land beschikt over voldoende voorraden.

Het klopt dat Rusland vorig jaar grote voorraden heeft weten aan te leggen en dat die vervolgens, zo luidt het commentaar, door een waardedaling van zuivel redelijk in tact gebleven zijn. Dit doordat de Russen geen verlies wilden nemen. Wanneer prijzen echter gaan stijgen is de kans groot dat de voorraden snel opgebruikt gaan worden. Dan is de vraag hoe ze die voorraden gaan aanvullen.

Een eerste signaal dat de situatie minder rooskleurig is dan de Russen doen lijken wordt opgevangen uit de Krim.  Donderdag maakten de Russen bekend de Krim weer toe te staan zuivel te importeren uit de Oekraïne.     

De Krim is wat betreft melk, aardappelen, zonnebloemolie en suiker niet zelfvoorzienend. Veel producten worden vanuit de Oekraïne ingevoerd. Doordat het gat na de importstop van producten uit de Oekraïne niet kon worden opgevangen door andere partijen ziet het ministerie van landbouw van de Krim zich gedwongen weer melk en zuivelproducten uit de Oekraïne toe te staan. De vraag wordt geraamd op 900 duizend ton per jaar, maar lokale bedrijven kunnen slechts 311 duizend ton produceren. Slechts 67 duizend ton wordt op industriële bedrijven geproduceerd. 

Het is een eerste teken aan de wand dat het toch niet zo makkelijk is als de Russen wellicht denken om het zuivelgat in te vullen. Nu is zuivel niet meteen een eerste levensbehoefte, maar staat de Russische bevolking bekend als een liefhebber van kaas. Wanneer de tekorten in het land voelbaar gaan worden in de prijzen kan het nog interessant worden hoe de Russen dit dilemma gaan aanpakken. Je kun nu eenmaal niet van de een op de andere dag flink meer melk gaan produceren of de kaasproductie enorm uitbreiden, dan wel de boterproductie opvoeren.  

 

 

       

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ikke 21 Augustus 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10856812/Zuivel-kan-zware-dobber-worden-voor-Russen]Zuivel kan zware dobber worden voor Russen[/url]
Ik zit hier nu ongeveer twee maanden op de Krim en ik merk anders niets over een tekort aan om het even wat. Tot spijt van wie het benijd! Ik toer hier rond met een Europese nummerplaat en nog geen last gehad, ben een WE op bezoek geweest in Sevastopol en enkel maar lachende mensen. Op enkele uitzonderingen na lijkt iedereen hier heel blij dat ze terug Russen geworden zijn. Ik vraag me af waar de EU pers zijn informatie haalt, misschien wel gedicteerd door nog meer westelijke gelegen mogendheden. Ik twijfel er niet aan dat oost-Oekraïne levensgevaarlijk is maar hier is het enkel maar zonneschijn en zeker niet dankzij Kiev en al wat westelijker ligt. Deze mensen hebben vrijwillig gekozen en laat de westelijke “democratieën” dat maar eens respecteren.
Redactie 22 Augustus 2014
Beste Ikke,

Meer informatie over de situatie daar is van harte welkom. Daarover zouden wij graag contact met je hebben. Wij zijn te bereiken op redactie@boerenbusiness.nl

Met vriendelijke groet Boerenbusiness
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Wees alert op plotselinge koerswijziging granen

Analyse Granen & Grondstof

Wees alert op plotselinge koerswijziging granen

Wat als Poetin de Europese graanschuur inpikt?

Achtergrond Oekraïne

Wat als Poetin de Europese graanschuur inpikt?

Yara stopt met de import van kali uit Wit-Rusland

Nieuws Kunstmest

Yara stopt met de import van kali uit Wit-Rusland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief