Hogere opbrengst verwacht

Duitsers maken zich op voor oogst snijmaïs

11 September 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

In Nedersaksen is het aftellen voor de oogst van snijmaïs begonnen. Zo concludeerde het ministerie van landbouw voor Nedersaksen dat de maïs al in een ver stadium van afrijping is. Ook in Schleswig-Holstein wordt aangegeven dat de maïsoogst misschien al volgende week kan losbarsten.

Heel anders is de situatie in het zuiden. De lagere temperaturen en het geringe aantal zonuren vertraagde de afrijping in Beieren. Sinds 29 augustus is het percentage droge stof in de maïs maar met 1,5 tot 2,5 procent toegenomen. In alle deelstaten nam het maïsareaal licht toe. 

Ondertussen daalde de prijs van korrelmaïs naar het laagste punt in ruim vier jaar. Zo eindigde de prijs afgelopen week onder de 150 euro per ton. De laagste stand sinds mei 2010. Donderdag wordt er een nieuw vraag- en aanbodrapport (WASDE) door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA)  gepubliceerd wat prijzen verder kan drukken.

Actuele cijfers van het Duitse maïscomité (DMK) geven aan dat het Duitse areaal met 3 procent toegenomen is tot 2.576 miljoen hectare. Verantwoordelijk voor de uitbreiding is snijmaïs, waarvan het areaal met 4,6 procent toenam tot 2.095 miljoen hectare. Het areaal korrelmaïs daalde juist.

Deze trend wordt gezien in alle deelstaten met uitzondering van Schleswig-Holstein. Daar daalde het areaal snijmaïs. Nedersaksen en Beieren nemen hier het voortouw. Zo teelt Nedersaksen 524.400 hectare snijmaïs, tegen een areaal van 427.800 hectare (plus 9,8 procent) in Beieren. De uitbreidingen houden wellicht verband met de matige oogst van het jaar ervoor. Om voorraden te verhogen hebben veehouders het areaal uitgebreid.

De opbrengst van snijmaïs bereikte in 2011 een record van 97 miljoen ton, zo blijkt uit de statistieken van de DMK. In 2013 bleef de opbrengst echter steken op 78,2 miljoen ton. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
schoenmakers1 15 September 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10858315/Duitsers-maken-zich-op-voor-oogst-snijmais]Duitsers maken zich op voor oogst snijmais[/url]
snijmaïs voor de vergister dus
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden