Probleem snel aanpakken

Maïsstengelboorder in Limburg gesignaleerd

23 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Wageningen UR heeft tijdens praktijkonderzoek op verschillende percelen in Midden- en Zuid-Limburg de maïsstengelboorder gevonden. Het beestje kan veel schade aan maïsplanten veroorzaken en moet daarom zo snel mogelijk worden aangepakt, zeggen onderzoekers. Vooral in Duitsland hebben telers te maken met deze plaag.

Volgens Jos Groten, onderzoeker bij Wageningen UR, moeten telers snel handelen om te voorkomen dat de stengelboorder volgend jaar weer voor schade zorgt. ‘Het is van belang dat iedereen goed op zijn gewas let’, zegt Groten. ‘Op dit moment bevindt de rups zich nog in de stengel of maïskolf en is hij gemakkelijk te vinden. De rups verplaatst zich binnenkort naar de wortels om te overwinteren.’

De rups overleeft gedurende de winter in de bodem en overleeft als pop. In het volgende jaar komt hij als vlinder boven en legt hij eitjes in de maïsplant. Die zorgen vervolgens weer voor meer schade. Door op tijd de maïs te hakselen, de stoppel te klepelen en vervolgens diep onder te ploegen verminder je de kans op vervolgschade.

Aantasting door de maïsstengelboorder is te herkennen aan de geknapte planttoppen. In de kolf is de inhoud van de korrel als wit poeder terug te vinden. Wanneer je de stengel opensnijdt kun je bovendien de gang vinden waar de rups doorheen kruipt. Op dit moment verwacht Wageningen UR dat de rups nog aanwezig zal zijn in de kolf of stengel. Eerder dit jaar werd het beestje al in België aangetroffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden