Kleine min bij dag en nacht

Percentage weidegang Nederland blijft stabiel

26 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het percentage koeien wat over 2013 de wei in ging is stabiel gebleven. Dit komt naar voren uit de cijfers voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De enige veranderingen worden gezien bij dag en nacht weidegang.

Over 2013 blijkt het percentage koeien wat de wei in ging niet verder te zijn afgenomen. Met 70 procent blijft het percentage gelijk aan dat van het jaar ervoor. In vrijwel alle weidegebieden bleef het percentage weidegang onveranderd. De enige uitzondering hierop vormt het zuidelijk weidegebied. Daar steeg het percentage weidegang met 2 procent naar 54 procent.

Procentueel de meeste koeien lopen door de stabiele cijfers nog altijd buiten in het westelijk weidegebied. Daar blijft slechts 10 procent van de veestapel jaarrond op stal staan. Op de tweede plaats staat het noordelijk weidegebied met 72 procent weidegang en net een procent daaronder volgt het oostelijk en centraal veehouderijgebied met 71 procent.  

Een daling wordt waargenomen bij het percentage koeien wat dag en nacht de wei in ging. Dat daalde met 1 procent tot 23 procent. Wat inhoudt dat 77 procent van de koeien alleen overdag naar buiten gaat.

Tussen de veehouderijgebieden onderling zijn de verschuivingen groter. Zo steeg het percentage koeien wat dag en nacht de wei in gaat in het oostelijke en centrale veehouderijgebied met 1 procent naar 12 procent, maar daalde het percentage in het westen. Een min van 4 procent zet dat percentage terug op 40 procent. Ook in het zuiden en het noorden waren verschuivingen te zien. Zo plust het percentage in het zuiden met 2 procent tot 14 procent, maar bleef in het noorden 1 procent meer van de veestapel "s nachts binnen. Het zet het percentage terug op 23 procent.

Gemiddeld liepen de koeien acht uur per dag buiten.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

weiWeidegang
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden