Meer dan gehalveerd

Beperkte opleving in handel leasemelk

3 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

September bracht een opleving van de handel in leasemelk met zich mee. Ondanks die opleving vonden er in vergelijking met een jaar terug heel wat minder transacties plaats. De handel in koopmelk blijft relatief stabiel, zo blijkt uit de cijfers van het Productschap Zuivel (PZ).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aantal overdrachten van quotum met grond komt over september terecht op nul. Daarmee blijft het totale aantal quotumtransacties met grond voor heel 2014 staan op 5. Vorig jaar waren dat er tot september 14.

Meer actie was er bij leasemelk. Hier vonden 264 transacties plaats, waarbij gemiddeld 44 ton melk betrokken was. Het totale verhandelde volume komt daardoor over september terecht op 11.691 ton melk. Meer dan een halvering in vergelijking met een jaar terug. Toen wisselde er middels 656 transacties 27.209 ton melk van eigenaar. 

Het totale aantal transacties komt van april tot en met september uit op 1.091. Een min van 34,9 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het verhandelde volume laat evenwel maar een verschil van 17,8 procent zien. Het verschil zit hem in de hoeveelheid melk die per transactie van eigenaar wisselt. Over seizoen 2014/15 ligt dat volume duidelijk boven het volume van een jaar terug.   

Een stabiele trend wordt gezien bij het aantal transacties van quotum zonder grond. De negende maand van het jaar leverde 98 transacties op. Gemiddeld wisselde daarbij 64 ton melk van eigenaar. Iets minder dan over de maand ervoor. Het totale verhandelde volume komt uit op 6.236 ton. 

Van januari tot en met september vonden in totaal 663 transacties van koopmelk zonder grond plaats. Een ruime halvering. Het verhandelde volume daalde daarentegen maar met 42,5 procent. Ook wisselde er per transacties veel meer melk van eigenaar in vergelijking met een jaar terug. Hier wordt een stijging van16 ton per transactie gezien. 

Doorgaans neemt de handel in zowel koop- als leasemelk richting het einde van het jaar gestaag toe. Dit seizoen kan dat beeld door de relatief hoge prijzen wellicht iets anders uitpakken.    

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden