DCA Melk Pro Inside

Nederlandse spotmarkt houdt waarde vast

16 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse spotmarkt kenmerkt zich in week 42 door rust en stabiliteit. De markt is dun, met een beperkte beschikbaarheid aan Nederlandse melk bij een gelijke vraag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse spotprijs voor week 42 komt daardoor uit op 34,50 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd. Daarmee blijft Nederlandse vrije melk duurder dan in het buitenland. In Frankrijk en België gaan prijzen rond van 33 tot 34 euro per 100 kg, terwijl de spotnoteringen in Duitsland op een iets lager niveau blijven hangen. De spotnotering in Noord-Duitsland komt gemiddeld uit op 31 euro per 100 kg bij 3,7 procent vet geleverd, een euro lager dan in week 41. In het zuiden blijft de prijs wederom stabiel op 32 euro per 100 kg melk bij 3,7 procent vet geleverd.

De huidige melkaanvoer, die iets lager ligt dan vorig jaar in deze periode, is ook een belangrijke gangmaker achter de prijs van room. Room doet veelal 3,90 per kg af fabriek, een plus van 5 cent. De notering beweegt daarbij in een bandbreedte van 3,85 tot 3,95 euro per kg. Een prijs van 4 euro is daarbij wel in zicht gekomen, maar blijkt in de praktijk toch een barrière te vormen om op te handelen. De handel in magere melkconcentraat is heel dun, met een redelijke spreiding in prijzen. Gemiddeld genomen noteert magere melkconcentraat met 1.700 euro per ton droge stof af fabriek, een 50 euro per ton lager dan vorige week.

In het algemeen is vet op de huidige zuivelmarkt veel gevraagd. Niet voor niets stegen op de Global Dairy Trade (GDT) afgelopen woensdag de noteringen van melkvet, boter, volle melkpoeder en wei. Eiwit, waarvan de beschikbaarheid groter is, laat het in deze periode juist wat afweten. Dat vertaalde zich op de GDT ook weer in fors lagere prijzen voor magere melkpoeder en caseïne.

De GDT kwam uit op gemiddelde prijsstijging van 1,4 procent, de eerste bescheiden stijging van de waarde in drie maanden tijd. Gelet op de forse afwaarderingen van de zuivelproducten de veilingen hiervoor, valt hooguit te spreken van stabilisatie. De lagere prijzen voor magere melkpoeder geven nog geen indicatie dat de zuivelmarkt opkrabbelt.

Na de oproep van de Belgische zuivelindustrie aan melkveehouders om te melkproductie in te dammen om een torenhoge superheffing te voorkomen, heeft Milcobel deze week de daad bij het woord gevoegd. Milcobel kondigt aan bij elke melkveehouder die meer dan 20 procent boven zijn quotum melk, direct de superheffing in rekening te brengen. Hiermee wil Milcobel haar eigen risico’s beperken, uit vrees voor liquiditeitsproblemen bij melkveehouders aan het einde van het laatste quotumjaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden