Per bedrijf 15 koeien erbij

Kringloopwijzer kan 600 euro per ha opleveren

29 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Elke melkveehouder die serieus aan de slag gaat met de kringloopwijzer, kan binnen twee jaar een plus van 600 euro per hectare verdienen. Een melkveebedrijf van een gemiddelde bedrijfsomvang die niet aan de slag gaat met het efficiënter beheren van de mineralen, heeft straks 9 hectare extra nodig om zijn stal vol te krijgen. Deze berekeningen heeft accountantskantoor Countus gemaakt.

Het gemiddelde melkveebedrijf van Countus telt nu 98 melkkoeien met 8.370 kilo melk per koe op 49 hectare grond. Het melkquotum bedraagt 820.000 kilo en er is een onbenutte stalcapaciteit van 15 procent. ‘Op basis daarvan denken we dat er 15 koeien per bedrijf bijkomen, zeg maar 130.000 liter melk in de komende drie jaar’, voorspelt Jaap Gielen, specialist melkveehouderij van Countus, in een verklaring.

1,50

euro

per 100 kg melk  winst met kringloopwijzer

Countus rekende uit wat een groei van 15 procent betekent voor de kritieke melkprijs. Een melkveehouder die niks met de kringloopwijzer doet, heeft 9 hectare grond nodig om zijn stal vol te krijgen. Dat is drie keer zoveel als een melkveehouder die wel volop aan ‘het kringlopen’ slaat en daarmee 5 procent meer ruwvoer en 5 procent minder mest weet te produceren. Die hoeft slechts 3 hectare grond te kopen, van gemiddeld 50.000 per hectare, te kopen.

De kritieke melkprijs van deze kringloopmelkveehouder komt dan uit op 36,25 euro tegen 37,78 euro per 100 kg voor de groeiende stilzitter. Een verschil van ruim 1,50 euro per 100 kg melk, zo berekent Countus. Kopen beide melkveehouders geen grond, maar laten ze de mest die erbij komt volledig verwerken, dan bedraagt het voordeel in kritieke melkprijs bijna  1 euro per 100 kg melk in het voordeel van de kringloopmelkveehouder.

Gielen: ‘Een efficiencyslag van 5 procent meer voer en 5 procent minder mest is voorzichtig ingeschat. Het dubbele is haalbaar. Dat betekent dat je als boer 3.000 kg melk per hectare meer kunt produceren. Die extra liters tegen relatief lage kosten leveren je 600 euro per hectare meer op ten opzichte van niets doen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden