Westen gezamenlijke vijand

Rusland en China halen economische banden aan

11 November 2014 - Edin Mujagic

Rusland is in een sneltreintempo bezig met minder afhankelijk worden van het Westen en economische banden aanhalen met China. Gasleveringen, zeer belangrijk voor Rusland, staan daarin centraal.

Enkele maanden geleden sloten Rusland en China een overeenkomst waarbij Rusland vanaf 2018 per jaar 38 miljard kubieke meter gas zal leveren. De deal is 400 miljard dollar waard. Deze week hebben ze nóg een afspraak gemaakt over extra gasleveringen. Naast de genoemde 38 miljard kubieke meter gas per jaar zal vanaf ongeveer 2018 nog eens 30 miljard kubieke meter gas vloeien vanuit Rusland richting China. Net als bij de eerste overeenkomst gaat het om gasleveringen voor een periode van 30 jaar. In 2020 zal China volgens schattingen 17 procent van het totale gasverbruik uit Rusland halen.

Rusland wil met deze leveringen aan China veel minder afhankelijk zijn voor zijn gasinkomsten van de Europese landen. De opbrengst is zeer belangrijk voor de Russische economie maar ook de Russische overheid, die tussen 50 en 75 procent van zijn inkomsten haalt uit inkomsten van de gas- en olieverkopen.

68

miljard

kubieke meter gas gaat Rusland vanaf 2018 jaarlijks leveren aan China

Er zijn ook andere tekenen dat Rusland en China economisch sterker verbonden willen worden. Zo gaat China, via zijn staatsbedrijf Chinese National Petroleum Corp, 10 procent belang nemen in een Russisch gasbedrijf en zo een strategische alliantie vormen.

Daarnaast gaan Rusland en China een steeds groter deel van hun onderlinge handel afrekenen in elkaars munten in plaats van in dollars zoals gebruikelijk. De relatie tussen Rusland en de VS is slecht en Moskou wil maar wat graag de dollar minder belangrijk maken in de wereld. Voor China geldt hetzelfde met als bijkomende reden dat China van zijn yuan uiteindelijk een belangrijke wereldmunt wil maken.

Ook gaan Russische en Chinese banken nauwer met elkaar samenwerken. Russische banken lijden enorm onder de sancties van de Europese Unie en de VS tegen Rusland. Zo kunnen ze bijvoorbeeld nagenoeg geen geld meer lenen op de Westerse kapitaalmarkten. Dat ze volgens afspraken nu ook meer in China kunnen lenen, is dan ook zeer goed nieuws voor ze. VTB, de op één na grootste Russische bank, overweegt zelfs de beurs in Londen te verlaten en zijn aandelen te noteren op een beurs in China.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

ChinaRusland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden