Countus Melkvee Index

Melkvee Index heeft dalende trend ingezet

17 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Nadat over augustus een forse stijging werd genoteerd bij de Countus Melkvee Index, is deze waarde voor september gedaald. De daling werd voornamelijk veroorzaakt door een lagere melkprijs en hogere ruwvoerprijzen.

Door een daling van 2,44 punten komt de index voor september uit op 113,41 punten. Dit is nog altijd een niveau waar de afgelopen twaalf maanden vrijwel niet aan werd getipt.

Grootste oorzaak van de daling is de afgenomen melkprijs. De gemiddelde melkprijs daalde namelijk van 44,66 euro per 100 kg in augustus naar 41,93 euro per 100 kg in september. De gemiddelde melkprijs is berekend  bij een vetpercentage van 4,35 procent en een eiwitpercentage van 3,46 procent.

Een andere oorzaak van de lagere Melkvee Index zijn de gestegen ruwvoerprijzen. Engels raai, gerstestro, tarwestro en weidehooi noteerden in september allen hoger als in augustus. Enkel snijmaïs en voeraardappelen daalden in prijs.

Ook de gedaalde kalverprijzen hielpen de Melkvee Index niet de schade enigszins te beperken. Zowel de stier- als vaarskalveren daalden in prijs. De melkkoeien, vaarzen en pinken bleven gelijk in prijs. De prijzen voor koop- en leasemelk stegen met 5 cent per kilogram vet.

De komende maanden is de kans dat de Melkvee Index verder gaat dalen enorm groot. De melkprijs heeft een neerwaartse trend ingezet doordat de melk moeilijker haar bestemming weet te vinden. Tevens zijn de prijzen voor hooi en stro behoorlijk oplopend doordat Europa dit jaar te maken heeft gehad met een slechte oogst.


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden