DCA Melk Pro Inside

Kerstprijzen waaieren uiteen op spotmarkt melk

4 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Traditioneel zet de spotprijs voor rauwe melk deze week 49 een daling in. De melkaanvoer neemt dan toe en de zuivelfabrieken hebben de kerstinkopen voor de productie dan grotendeels gedaan. Ook dit jaar daalt de spotnotering, maar minder dan verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de periode na de kerst is het duidelijk dat de spotnotering hard verder gaat dalen, uitzonderlijke ontwikkelingen uiteraard daargelaten. Contracten voor de periode na de kerst worden afgesloten voor prijzen onder de 30 euro per 100 kg: van 26 tot en met 28 euro. De Nederlandse spotprijs weet nu nog aardig stand te houden door de dunne markt en het gegeven dat de afnemers in Nederland graag KKM-melk in de fabrieken willen hebben.

In Duitsland gaan de spotnoteringen voor Noord en Zuid deze week al wel stevig naar beneden en duiken onder de 30 euro per 100 kg. Noord-Duitsland noteert een gemiddelde spotnotering van 28,75 euro per 100 kg bij 3,7 procent vet, 3,50 euro minder dan vorige week. Door een gebrekkige kooplust uit Italië, met een vrijen dag op maandag, komt de notering in Zuid-Duitsland uit op 29,75 euro per 100 kg melk bij 3,7 procent vet, 4 euro minder dan de week ervoor.

De prijs van room blijft op een hoog niveau, profiterend van de productie voor kerst. Dit duurt waarschijnlijk nog tot en met volgende week en dat is eigenlijk wat langer dan gedacht. Ook in de prijzen van room zit deze week een brede bandbreedte, met een gemiddelde van 3,90 euro per kg af fabriek als uitkomst. Dit is vijf cent minder dan vorige week, maar hoger dan aanvankelijk verwacht.

Als de kerstproductie er eenmaal zit, lijkt een ineenstorting van de roomprijs in enkele stappen onvermijdelijk. Na de kerst wordt gesproken van roomprijzen op een niveau van 3,20 euro per kg af fabriek, bijna 18 procent lager dan deze week. De prijs voor magere melkconcentraat is deze week al gekelderd. Er is meer magere melkconcentraat beschikbaar en de vraag is beperkt, waardoor de notering in één week met 320 euro is gedaald tot gemiddeld 1.430 euro per ton droge stof af fabriek.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden