DCA Melk Pro Inside

Zuivelmarkt wacht donkere dagen na de kerst

11 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Voor de Nederlandse en ook Europese zuivelmarkt zijn het niet de donkere dagen voor de kerst, maar moeten vooral de dagen en maanden na de Christelijke feestdag de nodige somberheid en depressiviteit worden overwonnen. Weliswaar zijn de zuivelnoteringen en melkprijzen aan het dalen, met de garantieprijs over december van FrieslandCampina als belangrijste waarschuwing.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Prijsdalingen tot 20 procent voor de zuivelfabricaten worden daarbij niet uitgesloten, zo merkt de handel op uit contracten die net voor en net na de jaarwisseling worden afgesloten. Voor een fabricaat als magere melkpoeder komt het interventieniveau van rond de 165 tot 167,50 euro per 100 kg af fabriek rap dichterbij. Voorbergen gaat er vanaf dat tot maart de noteringen stevig onder druk staan en daarna stabilisatie optreedt. Pas ver in 2015 en daarna heeft de markt kans zich te herstellen, vooral door een groeiende vraag.

Tot het zover is, moet de melkveehouder eerst stevig in de zure appel bijten. Nederlandse melkveehouders lijken in ieder geval nadrukkelijk te anticiperen op de lagere melkprijzen en voerden vorige week - nadat FrieslandCampina maandag de garantieprijs van 30,75 euro per 100 kg afkondigde - massaal koeien af naar de slachterij. Het effect in de melkproductie moet de komende weken duidelijk worden.

In de zuivelnoteringen zijn wel de eerste tekenen zichtbaar geworden dat de kerstproductie grotendeels is gedaan. Zo verlaagde het Productschap Zuivel (PZ) de boternotering door de derde achteropeenvolgende week met 4 euro tot 287 euro per 100 kg af fabriek. Zo ging er dus 12 euro in drie weken tijd af, waarbij moet worden gezegd dat de PZ-notering eigenlijk de markt van vorige week bespiegeld.

In Duitsland is de prijsbeweging in boter een stuk rücksichtsloser, want daar klapte de bodem uit de notering met een gemiddelde prijs van 282,50 euro per 100 kg. Dit is 17,50 euro minder dan de week ervoor. De onderkant van de prijs ligt in Duitsland inmiddels op 270 euro per 100 kg. Vooral de contracten op spot aan het begin van het volgend jaar worden tegen lagere prijzen afgesloten.

De markt voor melkpoeder stabiliseert in deze periode voor de kerst. Magere melkpoeder staat voor de derde week op rij stabiel op 180 euro per 100 kg af fabriek in Nederland, maar in Duitsland daalde de notering met 3 euro tot 187,50 euro. De markt is hierbij dun met relatief weing handel. Wel zijn er berichten dat Algerije voorlopig geen tender meer gaat uitschrijven, omdat de behoefte tot in de eerste helft van 2015 is gedekt. Als dit klopt, verliest de Europese markt voor de komende periode een belangrijke koper.

Volle melkpoeder daalt in Nederland met 2 euro tot 222 euro per 100 kg, terwijl de notering in Duitsland juist toeneemt tot gemiddeld 233,50 euro per 100 kg. Deze opvallende stijging komt door enkele bestellingen op spot, waardoor de notering direct een impuls van 1,50 euro per 100 kg omhoog krijgt. Weipoeder laat in Nederland weer een veertje met een afwaardering van een euro tot 75 euro per 100 kg.

Kaas tot slot blijft stabiel met in Duitsland voor de vijfde opeenvolgende week een notering van 257,50 per 100 kg voor Gouda en Edammer. De handel en export van kaas loopt in deze periode, mede ondersteund door de kerstvraag, goed door, waardoor er weinig opbouw is aan voorraden. Hoe lang deze bodem stand blijft houden, zeker na kerst, is een vraag die veel handelaren bezig houdt. Het feit dat er voor begin volgend jaar volgens de laatste berichten wordt gehandeld tegen lagere prijzen, is wat dat betreft weinig hoopgevend.

Wat dat wel is, was woensdag de outlook van de Europese Commissie dat zij voor de komende tien jaar rekening houdt met een gemiddelde melkprijs van 35 euro per 100 kg, daarbij rekenend op een aantrekkende vraag. Ook marktconsultant Mark Voorbergen is zeer optimistisch over de marktpespectieven voor de lange termijn. Hij vermoedt dat na het lopende dal de piek in de prijs wel eens hoger kan worden dan eind vorig jaar, begin dit jaar. Maar dat zijn vergezichten. De korte termijn vraagt een overlevingsstrategie.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden